• 5

LEGENDA O CRKVI SV. NIKOLE U RIJECI: Bacili su kamen u more i rekli Srbima da tamo grade svoj hram (FOTO)

Crkva Svetog Nikole, sagrađena sredstvima malobrojne, ali veoma bogate kolonije Srba takozvanih "Sarajlija", koji su se doselili u Rijeku 1768. godine

  • 5

"Tu gradite crkvu!", odgovorio je guverner Rijeke ispred Gradskog tornja na tadašnjoj morskoj obali pravoslavnoj zajednici, kada je ljutito bacio kamen u more što dalje je mogao nakon ponovljenih molbi Srba za dodelu mesta za crkvu. Prema predanju, uporni Srbi zasuli su more i na nasipu izgradili hram koji i danas stoji na istom mestu.

E, tako se slavi Sveti Nikola: 65.000 sarmica za ceo grad, za svakog stanovnika po jedna! (FOTO)

Hram Svetog Nikolaja smešten je u starom gradskom jezgu Rijeke, u ulici arhitetka Ignacija Henkea koji je pravoslavnu crkvu i projektovao. Ulica je u osi sa Gradskim tornjem i spaja šetalište Korzo sa rivom.

Foto: N. Ivanovski

Foto: N. Ivanovski

Crkva Svetog Nikole, sagrađena 1790. sredstvima malobrojne, ali veoma bogate kolonije Srba takozvanih "Sarajlija", koji su se doselili u Rijeku 1768. godine. Gradnji crkve u centru grada pružala je otpor riječka opština, prema kojoj je i nastala legenda s početka priče.

Prema podacima iz arhiva Srpske pravoslavne crkvene opštine u Rijeci, naseljavanje Srba 1768. godine često uzima i kao datum ustanovljenja srpske riječke kolonije iako ih je bilo u ovim krajevima i ranije. U Rijeku su ih privukle privilegije slobodne luke i sloboda veroispovesti.

Foto: N. Ivanovski

Foto: N. Ivanovski

Ktitori hrama Svetog Nikolaja bili su Teodor Vuković i Arsenije Šakabenta, uz učešće cele pravoslavne zajednice. Prema uzoru na prototip Sabornog hrama Gornjokarlovačke Episkopije urađen je nacrt, a kamen temeljac postavljen je 10. aprila 1788. Zahvaljujući Vukoviću i Šakalibenti, njihovom ugledu i ekonomskoj moći, sve je, sem unutrašnje opreme, bilo završeno 1790. Posle rušenja utvrđenja na morskoj obali, uz parohijski dom grade se i velike zgrade koje i danas zaklanjaju lepotu crkve.

Stilski se hram uklapa u niz  baroknih zdanja 18. veka na područjima Habzburške monarhije. Zbirka ikona obuhvata period između 15. i 19. veka koje potiču iz Srbije, Grčke, Rusije, Vojvodine...

Foto: N. Ivanovski

Foto: N. Ivanovski

Predanje o gradnji crkve i Srbima i dalje se pepričava, ali istina je da je prema projektu arhitekta Antona Gnamba veliki deo tog dela grada izgrađen na terenu oduzetom od mora.

Danas  trenutno u Rijeci živi oko 10.000 stanovnika, dok oko 50 vernika redovno posećuje crkvu.

Foto: N. Ivanovski

Foto: N. Ivanovski

Kao i sama crkva, većina njih slavi Svetog Nikolu i taj dan su, kako kažu, sve oči uprte su u našu pravoslavnu zajednicu u Rijeci.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    Srbi su nekad stvatno vernici do srzi, ali umeju i da zapostave veru kao potpuno neznabosci, sto i samog boga razljuti cini mi se. Mozda nam zato tako lose i ide.

  • Dron

    Vreme sejanja zla, zvanog ustaštvo?

  • Ignacije

    Tad još nije bilo hrvata, oni su izmišljeni sto godina kasnije od pokatoličenih srba.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima