≫ 

Niko nije bezbedan! Gde smo mi na mapi opasnosti od terorizma?

Srbija se nalazi u srcu balkanske migrantske rute, i zastrašujuća je činjenica da je vozač kamiona iz Berlina baš u avgustu prošao tom rutom

  • 15

Tragični događaji u Evropi na Svetog Nikolu potresla su ceo svet, pa se s pravom pitamo koliko smo uopšte kao zemlja bezbedni, i da li smo zanimljivi teroristima. Na ta pitanja, za Telegraf.rs odgovorio je samostalni poslanik Đorđe Vukadinović.

 

BLOG UŽIVO: Uhapšeni Pakistanac negira umešanost u krvavi napad. Merkelova o užasu i migrantima (FOTO) (VIDEO)

 

- Mislim da je ovo što se dogodilo juče u Turskoj i Berlinu najbolji pokazatelj da niko nije bezbedan, i to je upozorenje na opasnost od terorizma i napada koji prete Evropi inače, a pogotovo u kontekstu migrantske krize i talasa izbeglica sa Bliskog istoka. To nisu bile samo prazne pretnje, i sakupljanje propagandnih poena, kako su neki smatrali - smatra Vukadinović.

 

Prema rečima ovog samostalnog poslanika, već ono što se dešavalo u Francuskoj prošle godine, i ovo što sada gledamo u Nemačkoj, i to ne prvi put, a posebno atentat na ruskog ambasadora u Turskoj je toliko zastrašujuć. Smatra da sada već i poslednji idealisti, koji su verovali u multikulturalizam i toleranciju, shvataju da je vrag odneo šalu.

 

LANA IZ MOSTARA SVEDOK NAPADA U BERLINU: "Ljudi leže na podu, neprokretni, krv! Kamion vozio 80 na sat, ne vidim mamu!" (VIDEO)

 

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič

 

- Ako niko nije bezbedan, svakako Srbija, koja se nalazi u srcu balkanske migrantske rute, i činjenica da je vozač kamiona iz Berlina baš u avgustu prošao tom rutom, poseban je znak da Srbija takođe ne može baš mirno da spava. A da ne govorimo da mi mimo te balkanske rute imamo potencijalna žarišta ekstremizma - još od '90. godina u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i Metohiji, pa evo čak i u Raškoj oblasti - objašnjava Vukadinović.

 

Prema njegovom mišljenju, Srbija ima i lokalne i globalne razloge da bude zabrinuta. Naravno, ne u kontekstu dizanja panike, ali svakako u smislu ozbiljne i povećane brige za bezbednost koja je neophodna.

 

MAROKANAC UHAPŠEN U SALCBURGU: Planirao terorističke napada za vreme praznika?!

 

- Mi nismo glavna meta, ali to je slaba uteha. Mene više brinu domaći i lokalni centri, odnosno generatori, oni su veći problem. A posebno je opasno i zapaljivo kada se spoje oni i globalni detonatori nastane prilično zapaljiva smesa. Bio bih iskreno iznenađen ako nas ta smesa mimoiđe. Do sada zaista nije bilo velikih problema, i najveći broj migranata i izbeglica se ponašao zaista korektno, kao i država prema njima - naglašava samostalni poslanik Đorđe Vukadinović i dodaje:

 

- Iako nismo visoko na spisku interesantnih meta, bilo bi suludo uljuljkati se u to, naravno.

 

Povrh svega, Vukadinović je zadovoljan kako se migranti tretiraju u Srbiji.

 

POTVRĐENO: Monstrum iz kamiona smrti u Berlinu IZBO NOŽEM pravog vozača kamiona

 

- Ipak, ne možemo mnogo više uraditi nego što radimo, taj odnos prema migrantima ne bi mogao mnogo da se promeni. Nadam se da će sve biti opreznije posle ovoga, ali ne treba nam nikakva histerija i negativna euforija i da mi sada u svakom migrantu vidimo teroristu, to bi nam donelo više štete nego koristi - zaključuje on.

 

(J. Odabašić - j.odabasic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NS

    21. decembar 2016 | 08:19

    Uvode nas u strah kao sto su i svi ameri u strahu. Od izmisljenog terorizma koji oni sami kreiraju da bi kintrolisali masu. Uvesce nam osiguranje u slucaju teroristickog napada :-)

  • amerika

    21. decembar 2016 | 08:29

    Pa nije on prosao samo kroz srbiju, sta panicite vi novinari...

  • Predrag Z.

    21. decembar 2016 | 08:23

    Mi smo na prvom mestu. Kad pogledamo Kosovo šta se radi ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA