≫ 

Ljuba Vračarević je bio kralj realnog aikidoa, a oduševićete se kad vidite šta znaju njegova ćerka i unuka (3) (FOTO) (VIDEO)

Ana ima 35 godina borilačkog iskustva, a njena mlađa ćerka Jana je u drugoj godini života zakoračila u svet srpskog aikidoa

  • 6

Ljubomir Ljuba Vračarević, u svetu priznati tvorac i majstor realnog aikidoa sa crnim pojasom 10 dan - soke, iza sebe je u beogradskom klubu ostavio muzejsku kolekciju sačinjenu od kimona, mačeva, noževa, brojnih nagrada i priznanja, ali i ono što je najvažnije - uspeo je da ljubav prema ovoj plemenitoj borilačkoj veštini prenese na svoje ćerke i unuke.

Ovim lakim potezom ruke svakog manijaka ćete da oborite na pod: Probajte odmah pokret koji spasava (VIDEO)

Njih upoznajemo dok vredno treniraju u "Vračarević" Klubu realnog aikidoa, koji predstavlja spoj specifičnih udaraca, poluga, padova i harmoničnog kretanja koji će sledeće godine proslaviti 50 godina postojanja.

Za nastanak ove primenljive i efikasne veštine zaslužan je jedan incident, koji lično zamišljam kao onaj koji bi mogao da se desi i akterima romana "Kad su cvetale tikve",  odigranom na tadašnjem popularnom mestu za izlaske Zvezda, gde su beogradski mangupi umeli da se po potrebi obračunaju pesnicama.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Ljuba je kao sportista bio zamoljen od strane vlasnika diskoteke da sa svojim drugarima obezbeđuje ulaz, kako ne bi došlo do konfliktnih situacija. Međutim, kako to već biva, pojavili su se neki problematični momci i Ljuba je dobio udarac nožem u stomak. Tada je rešio da mu se to više neće nikada ponoviti - priča nam njegova starija ćerka Ana, trener i nosilac crnog pojasa 9. dan.

Ona ima 35 godina borilačkog iskustva, a njena mlađa ćerka Jana je u drugoj godini života zakoračila u svet realnog aikidoa.

Foto: Telegraf

- Preporučujemo da deca sa četiri godine počnu da treniraju ovu borilačku veštinu, ali u Janinom slučaju je to stvar genetike, pa ne čudi što je startovala u tako ranom uzrastu. Njen deda je 90 odsto vremena bio u kimonu, počeo je u svojim dvadesetim, kada je krenuo da se zanima za tradicionalni aikido.

- Njega je vremenom prilagodio našem mentalitetu, kulturi, načinu razmišljanja, koji su dosta različiti u odnosu na Japan - objašnjava ona i dodaje da je primenljiv u realnoj situaciji na ulici, ali i u onima koje mogu da zadese žene - žrtve nasilja, vojsku, policiju, telohranitelje i druge specijalce - čijom obukom se bavi naslednica Vračarević.

Koliko je popularan ovaj način samoodbrane, najbolje potvrđuje učešće preko 600 dece i odraslih na nedavno završenom Međunarodnom seminaru realnog aikidoa, među kojima su bili i pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Poznato je da je Ljuba trenirao Gadafijeve telohranitelje u Tripoliju, dok je njegova supruga obučavala ženski deo snaga koje su čuvale libijskog predsednika.

Foto: Wikipedia/Dantadd Foto: Wikipedia/Dantadd

- Posebno je bio je privržen Rusiji, gde je bio prvi stranac koji je došao u grad iza Urala i otvorio najveći i najmasovniji klub ikada u inostranstvu.

- Često je odlazio i na Svetu goru, čiji duhovnici nam i posle njegove smrti daju blagoslov i ostaju sa nama u kontaktu - objasnila je ona i dodala da je jedna od značajnih stvari i to što je njen otac u gradu Pitjah, na severu Sibira, u kojem se skoro pa 100 odsto mladih bilo zavisno od droge, takođe otvorio klub sa namerom da im pomogne.

Ana Vračarević, realni Aikido

Kako kaže, za ovu borilačku veštinu koja poštuje principe neopiranja, sklanjanja sa linije napada, distance, kružnog kretanja i harmonije, najvažniji su rad, trud, poštovanje kimonoa i potreba da se odbraniš.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Nisu važne crtica više na kimonou i pojas više. Pojas je tu samo da drži kimono, a važno je ono što znaš - zaključila je ona i naglasila da nikada nije kasno za početak treniranja, a u prilog tome ide podatak da je njihova najstarija polaznica do svog majstorskog zvanja došla u 60. godini života.

Video pogledajte ovde:

(S.I. - s.ilic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • >>> D E L I J A < < <

    30. januar 2017 | 15:54

    Respect!!!

  • tradicionalni aikido

    30. januar 2017 | 20:28

    Ljuba Vracarevic,pokoj mu dusi,nije izmislio nikakav realni aikido,ili kako volite da kazete, "srpsku" borilacku vestinu...Realni aikido je mlaka kopija tradicionalnog aikidoa iz Japana,kojoj je gore pomenuti izbacio sve ono za sta se tradicionalni aikido zalaze,a to su: mir,filozofija borilackih vestina i sam prikaz Japana kao kulturno drustvo koje se razvija kroz aikido,teznju ka cilju kojim bi trebalo svi da tezimo,boljidak sebi i drugim osobama koje nam znace...itd itd...Ko je poznavalac tradicionalnog aikidoa,vrlo dobro zna o cemu pricam i tu dalje nema polemike...Za one malo manje upucene ("realne" aikidoke...da,kaze se aikidoke,a ne aikidiste...)tradicionalni aikido predstavlja nepresusno prepucavanje i polemika ciji aikido "valja" a ciji je "pogresan"...nema tu valja ne valja...daleko od toga da ne valja ni tradicionalni,jos manje "realni"...samo sto,za pocetak,ne velicajte nesto o cemu pojma nemate,niti znate odakle dolazi,niti koja mu je svrha,niti,u krajnjem slucaju,tematika neke borilacke vestine (da,aikido,tradicionalni,ne ovaj "realni",ima tematiku i trazi od vas razmisljanje na dubljem nivou).Elem,postoje textovi,ko zeli da nadje,pronaci ce,jos 80ih,kada je japanska delegacija dolazila u tadasnju Jugoslaviju,i videla kako se primenjuje "realni" aikido,pokupila se i otisla...jer se kosi sa svim nacelima kojima tradicionalni aikido tezi i pokusava kroz vestinu da ostvari...

  • Carapanka

    31. januar 2017 | 08:16

    Moze li neko da mi objasni,zasto je u Krusevcu,posle pet godina uspesnog rada,zatvoren klub realnog aikida(otvoren od gore pomenutih)??S obzirom na veci broj clanstva,mislim da nije u redu,prestati tako odjednom sa radom,jer deca u KS-u nemaju mogucnosti da sebi priuste zamenu ovog sporta koji si voleli,kao i trenera koji su bili veoma dobri!Zasluzujemo makar objasnjenje....A svi dobro znamo koliko sport znaci deci...a jos posebno,onaj koji vole...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA