• 2

PROMENJENI KATANCI NA PROVOSLAVNOJ BOGOMOLJI: Članovima SPC zabranjen ulaz u prištinski hram

Episkop raško-prizrenski pokušao je da poseti zajedno sa manjom grupom sveštenika i vernika još nezavršeni hram Hrista Spasa u centru Prištine

  • 2

Predstavnicima Srpske pravoslavne crkve onemogućen je pristup hramu Hrista Spasa u Prištini, saopšteno je večeras iz Eparhije raško-prizrenske.

NOVI NAPAD VANDALA: Podmetnut požar u hramu Hrista Spasa u Prištini (FOTO)

Nakon jučerašnje svete Liturgije u hramu Sv. Nikole u Prištini, episkop raško-prizrenski pokušao je da poseti zajedno sa manjom grupom sveštenika i vernika još nezavršeni hram Hrista Spasa u centru Prištine.

Uklonjena provokacija sa hrama Hrista Spasa u Prištini: Buntovni studenti crkvu hoće da pretvore u muzej žrtava Miloševićevog režima

Međutim, prilikom pokušaja da uđu u hram, koji se sa okolnom parcelom u katastru opštine Priština vodi kao imovina SPC, nađeno je da su katanci na crkvi promenjeni, čime je pravnom vlasniku (SPC) onemogućen ulazak u hram, saopšteno je na sajtu Eparhije raško-prizrenske.

Budući da je reč o otvorenom aktu pravnog nasilja, sprečavanja slobode pristupa imovini i slobode veroispovedanja, Eparhija raško-prizrenska podnela je krivičnu prijavu policiji u Prištini sa zahtevom da se hitno sprovede istraga ko je i na osnovu kojeg prava promenio katance na crkvi.

Eparhija insistira da joj se omogući nesmetan pristup ovom hramu i njegova zaštita od skrnavljenja kome je hram godinama izložen.

Nepoznata lica koja su isekla postojeće katance i postavila svoje to su učinila bez ikakve konsultacije sa SPC i sa Komisijom za implementaciju u kojoj pored SPC i dva kosovska ministarstva učestvuju i šefovi misija EU i OEBS-a na Kosovu i Metohiji, navode iz Eparhije.

Foto: Wikipedia/Arild Vågen
Foto: Wikipedia/Arild Vågen

Eparhija je već obavestila javnost da je nakon podmetanja požara u oktobru mesecu ove godine episkop Teodosije sa sveštenstvom i monaštvom organizovao čišćenje hrama i postavljanje novih brava kako bi se sprečio neovlašćen pristup i skrnavljenje ovog objekta.

Tom prilikom, opština Priština je poslala svoje inspektore sa zahtevom da se čišćenje zaustavi zbog toga što Crkva navodno postupa protivno zakonu.

Inspektori nisu imali sudski nalog i postupali su protivno zakonskim regulativama, zbog čega je Eparhija raško-prizrenska tražila od nadležnih međunarodnih institucija da joj se omogući slobodan pristup hramu i garantuje sloboda veroispovedanja u njenim objektima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • prstcu

    Dogovorice se vec,verovatno ima neki PRAVI problem koji ce obe strane sagledati blagovremeno valjda

  • UE

    Vučić je verovatno i to potpisao u Briselu.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima