• 2

PROMENJENI KATANCI NA PROVOSLAVNOJ BOGOMOLJI: Članovima SPC zabranjen ulaz u prištinski hram

Episkop raško-prizrenski pokušao je da poseti zajedno sa manjom grupom sveštenika i vernika još nezavršeni hram Hrista Spasa u centru Prištine

 • 2

Predstavnicima Srpske pravoslavne crkve onemogućen je pristup hramu Hrista Spasa u Prištini, saopšteno je večeras iz Eparhije raško-prizrenske.

 

NOVI NAPAD VANDALA: Podmetnut požar u hramu Hrista Spasa u Prištini (FOTO)

 

Nakon jučerašnje svete Liturgije u hramu Sv. Nikole u Prištini, episkop raško-prizrenski pokušao je da poseti zajedno sa manjom grupom sveštenika i vernika još nezavršeni hram Hrista Spasa u centru Prištine.

 

Uklonjena provokacija sa hrama Hrista Spasa u Prištini: Buntovni studenti crkvu hoće da pretvore u muzej žrtava Miloševićevog režima

 

Međutim, prilikom pokušaja da uđu u hram, koji se sa okolnom parcelom u katastru opštine Priština vodi kao imovina SPC, nađeno je da su katanci na crkvi promenjeni, čime je pravnom vlasniku (SPC) onemogućen ulazak u hram, saopšteno je na sajtu Eparhije raško-prizrenske.

 

Budući da je reč o otvorenom aktu pravnog nasilja, sprečavanja slobode pristupa imovini i slobode veroispovedanja, Eparhija raško-prizrenska podnela je krivičnu prijavu policiji u Prištini sa zahtevom da se hitno sprovede istraga ko je i na osnovu kojeg prava promenio katance na crkvi.

 

Eparhija insistira da joj se omogući nesmetan pristup ovom hramu i njegova zaštita od skrnavljenja kome je hram godinama izložen.

 

Nepoznata lica koja su isekla postojeće katance i postavila svoje to su učinila bez ikakve konsultacije sa SPC i sa Komisijom za implementaciju u kojoj pored SPC i dva kosovska ministarstva učestvuju i šefovi misija EU i OEBS-a na Kosovu i Metohiji, navode iz Eparhije.

 

Foto: Wikipedia/Arild Vågen
Foto: Wikipedia/Arild Vågen

Eparhija je već obavestila javnost da je nakon podmetanja požara u oktobru mesecu ove godine episkop Teodosije sa sveštenstvom i monaštvom organizovao čišćenje hrama i postavljanje novih brava kako bi se sprečio neovlašćen pristup i skrnavljenje ovog objekta.

 

Tom prilikom, opština Priština je poslala svoje inspektore sa zahtevom da se čišćenje zaustavi zbog toga što Crkva navodno postupa protivno zakonu.

 

Inspektori nisu imali sudski nalog i postupali su protivno zakonskim regulativama, zbog čega je Eparhija raško-prizrenska tražila od nadležnih međunarodnih institucija da joj se omogući slobodan pristup hramu i garantuje sloboda veroispovedanja u njenim objektima.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • UE

  20. decembar 2016 | 21:56

  Vučić je verovatno i to potpisao u Briselu.

  42
  5

  Podelite komentar

 • prstcu

  21. decembar 2016 | 21:01

  Dogovorice se vec,verovatno ima neki PRAVI problem koji ce obe strane sagledati blagovremeno valjda

  0
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok