• 20

Ako ste bili u kontaktu s nekim ko ima šugu, ovo obavezno morate uraditi

Jako je bitno da se ne leči samo osoba koja ima šugu već i svi najbliži kontakti u porodici, a naročito polni partneri. Oni moraju preventivno da primenjuju terapiju jer šuga ima inkubaciju od četiri do šest nedelja

  • 20

Kad jedna osoba ima šugu i svi ostali u kući je "imaju" odnosno u riziku su da je dobiju, zbog čega moraju da preuzmu sve mere prevencije.

Od šuge obolelo šest učenika Medicinske škole u Pančevu

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu Ivana Begović - Lazarević  objašnjava za Telegraf.rs kako se ovo oboljenje leči kao i kako treba da se ponašaju najbliži obolelog.

- Šuga se leči preparatima na bazi sumpora u određenim koncentracijama u zavisnosti od uzrasta. Oni se, uglavnom, mažu šest do sedam dana, jednom dnevno, odnosno  uveče. Za to vreme, tih šest dana, osoba se ne kupa već se samo maže - objašnjava ona.

5.000 LJUDI U SRBIJI ZARAŽENO ŠUGOM: Najbrže se širi u školama i vrtićima, ovo su simptomi

Fotot: Profimedija

Fotot: Profimedija

Tek sedmog dana inficirana osoba se istušira, i iskuva sav veš koji je nosila na minimum 60 stepeni.

- Na taj način se završava terapija. Ali, jako je bitno da se ne leči samo osoba koja ima šugu već i svi najbliži kontakti u porodici a naročito polni partneri. Oni moraju preventivno da primenjuj terapiju jer šuga ima inkubaciju od četiri do šest nedelja - kaže dr Begović-Lazarević.

(Lj. R.)

Komentari

  • Jelena

    Moja djeca su nekako dobila sugu, a onda ja i moj muz. Vec, dva puta smo se namazali permetrin kremom, 5% ali i dalje svrab ne prolazi. Vec ima dva mjeseca od kad je pocelo ovo, cak smo i ljekara posjetili. Koliko puta se permetriin krema moze ponoviti? Hvala..

  • Скорпија

    Здраво свим, јављам вам се из Македоније. Добро су ми познати ваше муке да надјете перметрин крема. Можете је и сами припремити !!! Набавите из пољопривредне апотеке перметрин у течно облику , разредете до 5% са дечјем млеком за тело и јако протресите. И то је то. Искрено вам Желим што бржи опоравак.

  • Dragan

    Gde se moze kupiti ta krema

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima