Su Ći primila Nobelovu nagradu za mir posle 21 godine

Liderka mjanmarske opozicije Aung San Su Ći danas je u Oslu i zvanično primila Nobelovu nagradu za mir, koja joj je dodeljena 1991. godine dok je bila u kućnom pritvoru

  • 1

Liderka mjanmarske opozicije Aung San Su Ći danas je u Oslu i zvanično primila Nobelovu nagradu za mir, koja joj je dodeljena pre 21 godinu dok je bila u kućnom pritvoru, istakavši tom prilikom da joj je nagrada pomogla da prevaziđe osećaj izolacije.

- Apsolutni mir u našem svetu je nedostižan cilj - rekla je Su Ći u govoru povodom primanja nagrade, dodavši da je dug put do pune političke slobode u Mjanmaru.

Ona je rekla da u zemlji još ima etničkih sukoba, ali i političkih zatvorenika i da postoji bojazan da će, pošto su najpoznatiji zatvorenici oslobođeni, oni nepoznati ostati zaboravljeni u zatvorima, prenosi Rojters.

- Često sam se tokom kućnog pritvora osećala kao da nisam deo stvarnog sveta, a dobijanje Nobelove nagrade 1991. godine me je učinilo ponovo stvarnom - rekla je Su Ći.

Njena poseta Evropi, prva od 1988. godine, obeležava novi iskorak u političkim promenama koje su zahvatile poslednjih godinu i po dana Mjanmar, nekadašnju Burmu, kojom su vojne vlasti vladale skoro pola veka.

Su Ći, koja je više od 17 godina provela u kućnom pritvoru, takođe će prvi put, i to posle više od dve decenije, imati i porodični skup u Britaniji, gde će prema predstavniku njene partije, sa dvojicom sinova i unučićima 19. juna proslaviti 67. rođendan.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA