• 6

OPASNOST U KRAGUJEVCU: Čađ nadmašila dozvoljene granice tri puta!

Problemi su pre svega izazvani korišćenjem ekološki neprihvatljivog goriva za grejanje oko 40.000 potrošača

  • 6

Nivo čađi i prašine u vazduhu na nekoliko lokacija u Kragujevcu je povišen, što je posledica korišćenja uglja kao ekološki neprihvatljivog goriva za grejanje i gustog saobraćaja u gradu.

Upozorenje građanima Prištine: Vazduh opasan po život, izbegavajte kretanje na otvorenom!

SRBIJA U VRHU PO UMIRANJU OD VAZDUHA: Najveći gradovi prekomerno zagađeni, evo cele liste!

Prema merenjima Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu, čak 15 od 30 dana u novembru kod glavne Autobuske stanice, čađ je nadmašila dozvoljene granice za skoro tri puta.

- Posebnu pažnju treba obratiti kada je nivo čađi povećan u kontinuitetu, što smo zabeležili na Maloj Vagi gde je tokom sedam dana uzastopno izmereno 133 mikrograma po kubnom metru, a dozvoljeno je 50 - rekao je specijalista komunalne higijene Nebojša Ranković.

Ranković je naveo da su povišene i količine prašine u vazduhu, pre svega suspendovanih čestica.

One nastaju sagorevanjem tokom loženja ili u saobraćaju, a ne mogu da se izbace kijanjem ili kašljanjem.

- Nivo suspendovanih čestica merimo sedam dana u mesecu, a zabeležili smo da je u novembru u centru grada vrednost bila skoro duplo veća dva dana zaredom - rekao je Ranković.

Prema njegovim rečima, takvi sadržaji u vazduhu mogu da utiču na zdravlje najmlađih građana, kao i odraslih koji imaju opstruktivna obolenja pluća, te na sporiji oporavak bolesnika.

On je ocenio da je trend pogoršanja kvaliteta vazduha u Kragujevcu “uobičajen” svake godine od kraja oktobra pa do kraja grejne sezone.

- Problemi su pre svega izazvani korišćenjem ekološki neprihvatljivog goriva za grejanje oko 40.000 potrošača. Gradska “Energetika”, koja se nalazi u centru, kao dominantno gorivo troši ugalj, a lošem kvalitetu vazduha doprinosi i veoma frekventan saobraćaj kroz grad - rekao je Ranković.

Prema njegovom mišljenju, građani Kragujevca moći će da računaju na kvalitetniji vazduh tokom zime tek kada pređu na ekološki čistije energente i kada saobraćaja kamiona i šlepera iz centra Kragujevca bude preusmeren ka obilaznicama.

(Telegraf.rs/Beta)

Komentari

  • ERA 031

    Dođite u Užice da vidite i osetite šta je zagađenen vazduh !!!

  • Vladimir

    Ajde pluca to je tacno, mislim da je kragujevac na 1. mestu po ucestalosti astme kod dece. A automobili, katastrofa mozete da ih perete svaki dan, oni su prasnjavi non stop. Ta prasina unistava farbu. Nema covek gde ni da prostre ves. I tako pola godine mucenja

  • Srle

    Važno je da građani plaćaju taksu za zaštitu životne sredine,plaćaju da bi udisali čist vazduh.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima