• 6

OPASNOST U KRAGUJEVCU: Čađ nadmašila dozvoljene granice tri puta!

Problemi su pre svega izazvani korišćenjem ekološki neprihvatljivog goriva za grejanje oko 40.000 potrošača

  • 6

Nivo čađi i prašine u vazduhu na nekoliko lokacija u Kragujevcu je povišen, što je posledica korišćenja uglja kao ekološki neprihvatljivog goriva za grejanje i gustog saobraćaja u gradu.

Upozorenje građanima Prištine: Vazduh opasan po život, izbegavajte kretanje na otvorenom!

SRBIJA U VRHU PO UMIRANJU OD VAZDUHA: Najveći gradovi prekomerno zagađeni, evo cele liste!

Prema merenjima Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu, čak 15 od 30 dana u novembru kod glavne Autobuske stanice, čađ je nadmašila dozvoljene granice za skoro tri puta.

- Posebnu pažnju treba obratiti kada je nivo čađi povećan u kontinuitetu, što smo zabeležili na Maloj Vagi gde je tokom sedam dana uzastopno izmereno 133 mikrograma po kubnom metru, a dozvoljeno je 50 - rekao je specijalista komunalne higijene Nebojša Ranković.

Ranković je naveo da su povišene i količine prašine u vazduhu, pre svega suspendovanih čestica.

One nastaju sagorevanjem tokom loženja ili u saobraćaju, a ne mogu da se izbace kijanjem ili kašljanjem.

- Nivo suspendovanih čestica merimo sedam dana u mesecu, a zabeležili smo da je u novembru u centru grada vrednost bila skoro duplo veća dva dana zaredom - rekao je Ranković.

Prema njegovim rečima, takvi sadržaji u vazduhu mogu da utiču na zdravlje najmlađih građana, kao i odraslih koji imaju opstruktivna obolenja pluća, te na sporiji oporavak bolesnika.

On je ocenio da je trend pogoršanja kvaliteta vazduha u Kragujevcu “uobičajen” svake godine od kraja oktobra pa do kraja grejne sezone.

- Problemi su pre svega izazvani korišćenjem ekološki neprihvatljivog goriva za grejanje oko 40.000 potrošača. Gradska “Energetika”, koja se nalazi u centru, kao dominantno gorivo troši ugalj, a lošem kvalitetu vazduha doprinosi i veoma frekventan saobraćaj kroz grad - rekao je Ranković.

Prema njegovom mišljenju, građani Kragujevca moći će da računaju na kvalitetniji vazduh tokom zime tek kada pređu na ekološki čistije energente i kada saobraćaja kamiona i šlepera iz centra Kragujevca bude preusmeren ka obilaznicama.

(Telegraf.rs/Beta)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ERA 031

    Dođite u Užice da vidite i osetite šta je zagađenen vazduh !!!

  • Vladimir

    Ajde pluca to je tacno, mislim da je kragujevac na 1. mestu po ucestalosti astme kod dece. A automobili, katastrofa mozete da ih perete svaki dan, oni su prasnjavi non stop. Ta prasina unistava farbu. Nema covek gde ni da prostre ves. I tako pola godine mucenja

  • Srle

    Važno je da građani plaćaju taksu za zaštitu životne sredine,plaćaju da bi udisali čist vazduh.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima