Zbog čega je Hrvatska odblokirala Srbiju?

Odmah je stigla vest iz Hrvatske da je tim činom odblokiran put Srbije na putu ka EU

  • 95

Aneks Memoranduma o saradnji u oblasti izdavanja udžbenika na jeziku i pismu nacionalne manjine potpisan je danas u Ministarstvu prosvete, nakon čega je odmah usledila izjava hrvatskog ministra spoljnih poslova Davora Ive Štira da je Hrvatska odblokirala Srbiju na putu ka EU.

Jaka vest iz Zagreba je stigla oko 14 časova

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Memorandum je potpisan između Zavoda za udžbenike, resornog ministarstva i predstavnika sedam nacionalnih manjina, među kojima i hrvatske. Sam Memorandum je potpisan u cilju potpune implementacije Akcionog plana za pregovaračkog poglavlja 23, 24. marta ove godine.

Hrvatska je blokirala otvaranje Poglavlja 26 sredinom meseca, zbog, između ostalog, nedostatka udžebnika na hrvatskom jeziku iz kojih bi u Srbiji učili đaci te nacionalne manjine.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Ako je nama je stalo do kvalitetnog obrazovanja svih građana Srbije, među kojima su i manjine, onda niko nema pravo da sprečava otvaranje Poglavlja 26 i sprečava nas da se krećemo brže - izjavio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Šarcević je, nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji u oblasti izdavanja udžbenika na jeziku i pismu nacionalne manjine, na pitanje novinara "ima li novog glasa iz Brisela", rekao da ako postoji tehnički problem, on se tehnički treba i rešavati, a suštinskih problema, kaže, nema, i to se, kako je rekao, pokazalo i današnjim potpisivanjem aneksa.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Sva manjinska pitanja vezana za problem manjina su iz Poglavlja 23, a udžbenik je nešto što spaja ta dva poglavlja - rekao je ministar.

Ako mi kažemo da je nama stalo do kvalitetnog obrazovanja svih građana u Srbiji, uključujući i manjine, kako je rekao, onda je civilizacijsko pitanje da niko nema pravo da to Poglavlje 26 drži i sprečava da se mi krećemo brže.

- Mi tu samo usaglašavamo naše propise da budu bliži evropksim i da bi naše reforme tekle brže - zaključio je on.

Međutim, maltene odmah po potpisivanju tog memoranduma stigla je vest iz Hrvatske da je tim činom odblokiran put Srbije na putu ka EU.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lana

    23. decembar 2016 | 16:07

    Srbija je ojacala, hrvati su morali kad tad da poviju usi.

  • Darko

    23. decembar 2016 | 16:16

    Odblokirali su poglavlje jer su dobili po usima od pojedinih clanica EU,a ovaj aneks je samo maska da se ne sazna sta zapravo stoji po sredi sto su promenili odluku za sedam dana.

  • Dragana

    23. decembar 2016 | 15:59

    Hrvati su odblokirali ovo poglavlje iskljucivo zbog pritisaka Nemacke. Da nija tako nista od toga ne bi bilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA