≫ 

NAJVEĆI BROJ HRIŠĆANA DOČEKUJE BOŽIĆ: Vernici danas proslavljaju Badnje veče po Gregorijanskom kalendaru

Božić 25. decembra, po Gregorijanskom kalendaru, proslavljaju Rimokatolicka crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena

  • 9

Rimokatolicka crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju danas Badnje veče, uoči Božića, a beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar Božićnu poslanicu posvetio je ženi i majci porukom da kao što nema Božića bez majke, tako nam nema ni budućnosti bez majki.

Kada Brazilke proslavljaju Božić iza rešetaka: Karnevalska atmosfera vlada u ženskom zatvoru u Riu

- Kad u naše vreme čujemo najgore pogrde i psovke upravo na račun žene, na račun majčinstva, čitavo naše ljudsko biće nužno se uznemiri i strese - rekao je Hočevar.

Naša srca se, kaže, zalede posmatrajući kako često upravo žene postaju predmet trgovine ili pak varljivih reklama.

Svet čeka jedan od najvećih napada oko Nove godine koji niko ne može da spreči (VIDEO)

Kako ne bi svačiji razum postavio ovo logično pitanje: "Je li moguća i odakle dolazi tolika agresivnost u odnosu prema ženama, majkama i je li moguće da i danas kada se svi smatramo tako posvećenima čak i da devojčice bivaju iskorišćavane i zloupotrebavanje".

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Navodeći da kao što nema Božića bez majke tako nam nema ni budućnosti bez majke, on je poručio svima da im ovi praznici budu srećni i blagosloveni i da budu ispunjeni novom svetlošću znanja a da se srca oduševe u ljubavi za novi način života.

SELO KAO IZ BAJKE, A U SRBIJI: Nema slađeg mesta na svetu trenutno (FOTO)

- Neka Gospod svima udeli mir, radost, prave poglede na život i dovoljno snage na dosledno življenje, neka tako bude svima nama i u 2017. godini. Svuda neka vladaju radost i uspeh - poručio je Hočevar koji je tradicionalnim pozdravom "Mir božiji, Hristos se rodi" božićne praznike čestitao i vernicima koji taj praznik slave po Julijanskom kalendaru.

Božić 25. decembra, po Gregorijanskom kalendaru, proslavljaju Rimokatolicka crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Srpska i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora taj praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije.

EVROPI PRETI KRVAVI BOŽIĆ: Svi u pripravnosti, očekuje se veliki teror, narod u strahu

U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifim, klanjaju se na Božić vernici u katoličkim crkvama i drugim crkvama zapadnog obreda.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тутор

    24. decembar 2016 | 10:14

    Ако ниси ниси знао, сви хришћани Божић славе 25. децембра, само по различитим календарима. Тако православни Божић пада 25. децембра по Јулијанском, тј. 7. јануара по грегоријанском календару. Честитам Бадњи дан свим хришћанима који данас славе.

  • Goca

    24. decembar 2016 | 09:43

    Svim vernicima katoličke vere srećno Badnje veće.

  • St.ok ureduje bravo

    25. decembar 2016 | 11:16

    Ispravno je i 25 i 7 januar.srecan Bozic svima xriscanima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA