Grabar Kitarović: Hrvatska se ne trka u naoružanju sa Srbijom, ali i nama treba jako naoružanje!

Nabavka "migova" za Srbiju legitimna je potreba da osigura svoje nebo, kazala je Grabar Kitarović

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da se Hrvatska ne trka u naoružanju sa Srbijom, ali da će nabaviti novu borbenu eskadrilu i američke helikoptere "Black hawk".

KOLINDA PRETI AMERIČKIM JASTREBOVIMA: Hrvatska dobija moćnu eskadrilu

Nabavka "migova" za Srbiju legitimna je potreba da osigura svoje nebo, kazala je Grabar Kitarović u intervjuu za božićni trobroj "Večernjeg lista".

- Na to ne gledam kao na trku u naoružanju Srbije i Hrvatske. A na nabavku "MiG 29" gledam kao na legitimnu potrebu Srbije da osigura odbranu svog vazduaanog prostora. Hrvatskoj je namera da se u vojnim nabavkama vodi vlastitim vojnim potrebama. Dakle, nabavka zapadne vojne tehnologije iz SAD nije usmerena protiv Srbije, već je usmerena protiv bilo kakvog ugrožavanja koje bi se moglo pojaviti u odnosu na Hrvatsku i hrvatsku teritoriju. Što se tiče terorističkih pretnji, možemo biti saveznici sa Srbijom - poručila je hrvatska predsednica.

To što vest o nabavci novih vazduhoplova stiže posle vesti da Srbija dobija šest aviona MIG-29, hrvatska predsednica ne vidi kao trku u naoružanju dve zemlje, navodi hrvatski list.

Nova Kolindina greška: Opet svi pričaju o nelogičnoj izjavi hrvatske predsednice

Dodaje da je o nabavci nove borbene eksadrile postignut politički konsenzus i , kako kaže, o tome je razgovarala i sa premijerom Andrejom Plenkovićem.

- Sada se moramo okrenuti pronalaženju najefikasnijeg i najisplativijeg rešenja - rekla je Grabar Kitarović, prenosi regionalna tv N1.

- Verujem da ćemo u saradnji sa SAD i osnažiti s obzirom na to da naše oružane snage moraju nastaviti da se prebacuju na zapadnu vojnu tehnologiju. Odluku o nabavci vojnih aviona prebacili smo za kraj 2017. godine, jer nam toliko treba da bismo doneli racionalnu odluku. Međutim, već smo doneli odluku da idemo dalje u nabavku transportnih helikoptera, najverovatnije američkih "Black hawk - rekla je Grabar Kitarović u intervjuu za "Večernji list".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari

  • RadmilaNS

    Sta ce im to naoruzanje, ako su vec clanica NATO-a? Hrvatska je opterecena Srbijom.

  • Steva

    Iz dana u dan Kolindino opterećenje Srbijom sve više raate. Čuj stara nije to dobro po zdravlje.

  • ANTE BAN

    Nama ovo treba prvenstveno zbog Dodika, njegovih soliranja, i blokade Dejtona! A njegovi sponzori su istočno od Drine, koji ga nekada tobože- ne podržavaju, ali sve čine da Dodik radi to što radi! A utrku sa nama nećete moći pratiti; iza nas stoji NATO!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima