CNN: Vodeća figura u mreži Abu Vale bio je Srbin Boban Simeonović, guru Anisa Amrija

U dokumentima nemačkih istražitelja do kojih je došao CNN se navodi da je Simeonović sledbenicima u Nemačkoj naglašavao da je u toj zemlji "ratno stanje" i da su napadi neophodni

  • 10

CNN je objavio da poseduje 345 strana dokumenata nemačkih istražitelja koji se bave napadom kamionom islamiste Anisa Amrija na Božićni vašar u Berlinu.

Uhapšeni rođaci napadača iz Berlina

U tim dokumentima je i srpski konvertit u islam Boban Simeonović (36) označen kao "Amrijev guru".

Navodi se da je Tunišanin Amri, kojeg je nakon tri dana skrivanja po Evropi u Milanu ubila italijanska policija, bio deo mreže za regrutovanje u redove Islamske države koja se razvila oko radikalnog verskog propovednika Abu Vale, poreklom iz Al Tamima u Iraku.

- Još jedna vodeća figura u mreži Abu Vale bio je Boban Simeonović, 36-godišnji nemački državljanin srpskog porekla iz Dortmunda, koji je bio guru Amriju i imao reputaciju fanatika čak i u ovim radikalnim krugovima - navodi CNN.

U dokumentima se navodi da je Simeonović sledbenicima u Nemačkoj naglašavao da je u toj zemlji "ratno stanje" i da su napadi neophodni. I Abu Vala i Simeonović su uhapšeni u novembru zajedno sa još tri vodeća pripadnika mreže i svi su optuženi za treorizam.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

CNN prenosi i saznanje nemačkih istražitelja da je Simeonović, kada se Amri krajem 2015. spremao za put kako bi se pridružio Islamskoj državi, vodio njega i druge potencijalne džihadiste na duga pešačenja sa rancima na leđima kako bi bili u formi.

Navodi se da je Simeonović pokušao da uz pomoć svojih kontakata u džamiji u Hildelshajmu sredi Amriju da napusti Nemačku, ali da nije poznato zašto on nije otputovao.

Foto: Profimedia/Abaca Foto: Profimedia/Abaca

Islamska država objavila je juče snimak na kojem se terorista Amri zaklinje na vernost lideru Islamske države Abu Bakiru al Bagdadiju. Na snimku se vidi kako Amri stojeći na pešačkom mostu u Berlinu sa slušalicama na ušima mobilnim telefonom snima sebe kako izgovara zakletvu na vernost Bagdadiju, prenosi "Bild".

Na Amrijevom selfi snimku se takođe čuje kako najavljuje svoj napad i kaže da želi da umre kao "mučenik".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Moj narode

    24. decembar 2016 | 15:55

    Ova im je dobra bojali se Srbina najvise,pa te budale se ne boje Rusa i njihove sile kada je to drogirano i ludo,a da se boje jedne budaletine koji je od juce tu i dosao iz druge vere.

  • Dejko

    24. decembar 2016 | 16:08

    Pa naravno uvek srbin na kraju smesno

  • Aca

    24. decembar 2016 | 15:33

    Nasi ljudi bas moraju da nas brukaju. Secam se one tragedije kada je mladic poreklom iz Pozarevca u Svedskoj zaklao ministricu spoljnih poslova Svedske koja je u tom trenutku bila u kupovini u robnoj kuci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA