Ako se ponovo uvede obavezan vojni rok u Srbiji, to će izgledati OVAKO

Razmatra se koncept kratke i efikasne obuke, uz male promene uobičajenog života regruta

Već za nekoliko godina, prosečan dan vojnika u Srbiji na redovnom služenju vojnog roka, mogao bi da izgleda ovako: ujutro u stroju, sa puškom i šlemom, a uveče sa prijateljima u kafiću ili ispred televizora u dnevnoj dobi, sa porodicom, prenose Večernje Novosti.

VOLITE LI SRBIJU? Da li ste spremni da šest meseci u vojsci služite otadžbini?

DOBROVOLJCI POLOŽILI ZAKLETVU: Prvi put vojni rok traje 6 meseci, a za to se dobija i OVA plata

Inicijative da se vrati obavezno služenje vojnog roka već neko vreme kruže, ali je za sada, sve na čekanju. Najvažniji razlog je bezbednost zemlje.

Posebna Vladina radna grupa za promenu strateških dokumenata Srbije, kako pišu Novosti, razmatra sve prednosti i mane ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka u Srbiji. Njihov zaključak trebalo bi da bude poznat polovinom sledeće godine.

NEŠTO SE SPREMA NA BALKANU? I Crna Gora uvodi vojsku, ovako će izgledati

Naša zemlja je prvi put u svojoj istoriji dobila gotovo celu generaciju mladih koji su u život stupili bez ikakve vojne obuke. Reč je o najmanje 200.000 punoletnih mladića koji su od 2000. godine do danas dug državi odužili služenjem u civilu, odnosno kojima je upis u vojnu evidenciju bio jedina obaveza.

Foto: Tanjug/Marko Đoković

Foto: Tanjug/Marko Đoković

To je drastično oslabilo rezervni sastav, koji u slučaju oružanog sukoba ima obavezu da stane pod ratnu zastavu.

Brat Nevene Grujić odlučio je da ide u vojsku, a ona je povukla ISTORIJSKI POTEZ za Srbiju (FOTO)

- Mogućnost odmrzavanja obaveznog služenja vojnog roka ne treba posmatrati kao na povratak koncepta koji je važio u JNA - ispraćaj uz veselje na jednogodišnji boravak u kasarni, daleko od kuće, uz jedno ili najviše dva odsustva - nezvanično za Večernje Novosti navode u Ministarstvu odbrane, uz opasku da ovo pitanje u Srbiji i dalje nije na dnevnom redu.

Produžen vojni rok u Srbiji! Uskoro ćemo imati još 1.800 novih profesionalaca

Prema prvim zamislima, koje se još uvek zasnivaju na ideji, trebalo bi da se u tom slučaju što manje menja ustaljeni život regruta. Dakle, nakon osmočasovnog boravka u kasarni, vojnici najnormalnije odlaze svojim kućama.

Foto: Tanjug/Marko Đoković

Foto: Tanjug/Marko Đoković

JUNAČKA SRPSKA PORODICA: Milosav, Radovan i Stevan su služili Srbiji i ovo je njihova priča (FOTO)

Vojni rok bi trajao od tri do šest meseci, u zavisnosti od roda, a svi muškarci bi trebalo da prođu barem osnovnu, pešadijsku obuku. Složenu borbenu tehniku prihvatali bi dobrovoljci, po ugovoru.

(Telegraf.rs / Večernje Novosti)

Komentari

  • Bobo

    Današnji ratovi su drugačiji mi isto danas imamo moderne sisteme i oružje koji ne zahtevaju veliku posadu. Profesionalni vojnici su mnogo bolje obučeni to je zdrava logika. Ja mislim da je dovoljno da povećamo broj vojnika koji služe vojsku dobrovoljno na recimo 8000 godišne.

  • avram

    zasto bih ja koji sam zavrsio drzavni fakultet a ne mogu da se zaposlim sluzio vojni rok u drzavi u kojoj nepismeni i narkomani se zaposljavaju preko veze ili kupuju radno mesto pa sa laznim diplomama primaju dozivotno plate iz budzeta jel da bih sutra branio njihova radna mesta i njihove kuce dok oni sede u toplim kancelarijama i primaju plate?nema toga ko ce me naterati da sluzim i ginem za drugoga.

  • Stefan

    Ne znam koji genijalci su ukinuli redovnu vojsku. Sa nasom istorijom koja je krasna i casna. Mi koji smo ob pocetka nase egsistencije morali da se branimo svih strana. Mora da je zapad dobro lobirao dabi se ukinula vojska. Iako je koren nase snage uvek nase srce bilo i daj boze da uvek ostane, ipak jeredovna vojska neophodna za snagu, samostalnost i intergritet jedne zemlje. Daj boze da je uvedu ponovo. Ali prodate duse su to. U politici su umrli svi heroji...

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima