Ukoliko se prihvati predlog novog zakona, ko ne prijavi svu imovinu plaćaće porez 75 odsto!

Iako najavljivan više puta u poslednjih 15 godina, nijedna vlast do sada nije donela zakon kojim bi se proveravala imovina stečena poslednjih decenija

  • 91

Prva verzija Zakona o poreklu imovine već je spremna i uskoro se očekuje javna rasprava o tom važnom dokumentu.

 

JOŠ JEDAN UDAR NA DŽEP SRBA: Ko ne plati porez, na kazne i kamate daće još 100 evra

 

Iako najavljivan više puta u poslednjih 15 godina, nijedna vlast do sada nije donela zakon kojim bi se proveravala imovina stečena poslednjih decenija.

 

Svi vi koji ste na sumnjiv način stekli bogatstvo, pripremite se. U stvari, budite bar na oprezu, jer je provera imovine najavljivana bar desetak puta od 2000. godine.

 

Svi, od demokratskih prosvetitelja posle 5. oktobra, preko zbratimljenih demokrata i socijalista kasnije, pa do naprednjaka poslednjih godina, najavljivali su zakon. I za sada nista. Ministarka pravde Nela Kuburovic sada kaže - Zakon će biti donet, piše B92.

 

- Vršiće se unakrsno ispitivanje, odnosno da li imovina koju posedujete odgovara vašim prihodima u toku godine i onome što ste prijavili Poreskoj upravi - objašnjava Kuburović.

 

- Zakon jeste pre svega poreski, odnosno sankcija je veći porez nego da ste uredno prijavljivali sve ono što imate - objašnjava ona.

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA SVE U SRBIJI: Ako danas ovo ne uradite, platićete kaznu od 50.000 dinara!

 

Luksuzni Audi, kuća kojom se ne bi postideo ni neki uspešni poslovni čovek na Zapadu, a kad pogledate zaradu - minimalac. I tako godinama.

 

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

 

Nekadašnji član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljkovic kaže da se to pitanje već nekoliko puta sa negativnim predznakom nalazilo u izveštajima Evropske komisije o Srbiji.

 

- Tu će se nešto doneti, to znači da mi nismo imali snage da sami rešimo taj sopstveni koruptivni demokratski deficit nego nam treba učiteljica - kaže Stojiljković.

 

Ministarka kaže da se sada ide do kraja i da neće prolaziti trik sa prebacivanjem imovine na druga lica. Ako ne prijavite imovinu, računajte na porez od 50 ili čak 75 odsto na takvu imovinu.

 

- Imate i povezana lica, naravno, kod kojih se vrši provera imovine. Da li su to najuži članovi porodice, tako da i ta imovina će svakako biti predmet posmatranja - ističe ministarka.

 

VAŽNO: Ove nedelje ističe POSLEDNJI DAN za plaćanje POREZA NA IMOVINU!

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

Istraživač Transparentnosti Srbija Zlatko Minić, medjutim, upozorava da su i postojeći zakon bili dovoljni, ako postoji odlučnost države da istraži poreklo imovine.

 

- Za te četiri i po godine Zakon o poreklu imovine se nije našao ni u jednom strateškom aktu ili Akcionom planu koji su u medjuvremenu usvajani, koji se tiču borbe protiv korupcije i evropskih integracija - kaže Minić.

 

S druge strane, za Stojiljkovića je sporno pravilo o obrnutom teretu dokazivanja.

 

- Mi vas osumnjičimo, da ne kažem optužimo, a vi onda dokazujete da ste nevini u čitavoj priči, sto je suprotno klasičnoj pravnoj procedure - rekao je Stojiljković.

 

Javna rasprava o zakonu o poreklu imovine trajaće 45 dana, nakon čega se očekuje da ga Vlada usvoji i pošalje predlog Skupštini Srbije.

 

(Telegraf.rs / B92.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragana

    25. decembar 2016 | 17:16

    Bravo! Porez moraju svi da plate i moraju imovinu da prijave.

  • Nemanja

    25. decembar 2016 | 19:10

    Pametna odluka i skroz razumna. Ako mi (obicni gradjani) placamo porez, isto to treba da rade i gangsteri, mafijasi, lopovi i drugi biznismeni koji kriju i taje.

  • Ana

    25. decembar 2016 | 18:32

    Povlascenih vise nema. Zakon je dobar onima koji nisu imovinu stekli nasumnjiv nacin.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA