• 91

Ukoliko se prihvati predlog novog zakona, ko ne prijavi svu imovinu plaćaće porez 75 odsto!

Iako najavljivan više puta u poslednjih 15 godina, nijedna vlast do sada nije donela zakon kojim bi se proveravala imovina stečena poslednjih decenija

  • 91

Prva verzija Zakona o poreklu imovine već je spremna i uskoro se očekuje javna rasprava o tom važnom dokumentu.

JOŠ JEDAN UDAR NA DŽEP SRBA: Ko ne plati porez, na kazne i kamate daće još 100 evra

Iako najavljivan više puta u poslednjih 15 godina, nijedna vlast do sada nije donela zakon kojim bi se proveravala imovina stečena poslednjih decenija.

Svi vi koji ste na sumnjiv način stekli bogatstvo, pripremite se. U stvari, budite bar na oprezu, jer je provera imovine najavljivana bar desetak puta od 2000. godine.

Svi, od demokratskih prosvetitelja posle 5. oktobra, preko zbratimljenih demokrata i socijalista kasnije, pa do naprednjaka poslednjih godina, najavljivali su zakon. I za sada nista. Ministarka pravde Nela Kuburovic sada kaže - Zakon će biti donet, piše B92.

- Vršiće se unakrsno ispitivanje, odnosno da li imovina koju posedujete odgovara vašim prihodima u toku godine i onome što ste prijavili Poreskoj upravi - objašnjava Kuburović.

- Zakon jeste pre svega poreski, odnosno sankcija je veći porez nego da ste uredno prijavljivali sve ono što imate - objašnjava ona.

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA SVE U SRBIJI: Ako danas ovo ne uradite, platićete kaznu od 50.000 dinara!

Luksuzni Audi, kuća kojom se ne bi postideo ni neki uspešni poslovni čovek na Zapadu, a kad pogledate zaradu - minimalac. I tako godinama.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Nekadašnji član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljkovic kaže da se to pitanje već nekoliko puta sa negativnim predznakom nalazilo u izveštajima Evropske komisije o Srbiji.

- Tu će se nešto doneti, to znači da mi nismo imali snage da sami rešimo taj sopstveni koruptivni demokratski deficit nego nam treba učiteljica - kaže Stojiljković.

Ministarka kaže da se sada ide do kraja i da neće prolaziti trik sa prebacivanjem imovine na druga lica. Ako ne prijavite imovinu, računajte na porez od 50 ili čak 75 odsto na takvu imovinu.

- Imate i povezana lica, naravno, kod kojih se vrši provera imovine. Da li su to najuži članovi porodice, tako da i ta imovina će svakako biti predmet posmatranja - ističe ministarka.

VAŽNO: Ove nedelje ističe POSLEDNJI DAN za plaćanje POREZA NA IMOVINU!

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Istraživač Transparentnosti Srbija Zlatko Minić, medjutim, upozorava da su i postojeći zakon bili dovoljni, ako postoji odlučnost države da istraži poreklo imovine.

- Za te četiri i po godine Zakon o poreklu imovine se nije našao ni u jednom strateškom aktu ili Akcionom planu koji su u medjuvremenu usvajani, koji se tiču borbe protiv korupcije i evropskih integracija - kaže Minić.

S druge strane, za Stojiljkovića je sporno pravilo o obrnutom teretu dokazivanja.

- Mi vas osumnjičimo, da ne kažem optužimo, a vi onda dokazujete da ste nevini u čitavoj priči, sto je suprotno klasičnoj pravnoj procedure - rekao je Stojiljković.

Javna rasprava o zakonu o poreklu imovine trajaće 45 dana, nakon čega se očekuje da ga Vlada usvoji i pošalje predlog Skupštini Srbije.

(Telegraf.rs / B92.net)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Isko

    Nema od toga ništa. Predsednik države je kako kaže, obezbedio pokolenja, a kako to može da obrazloži, ne znam. Čista alhemija. U pitanju su milionske sume u evrima. Još tvrdi da od njega ne postoji bolji čovek za predsednika države. Sa takvim političarima, nemoguća misija.

  • iznogud

    neko je nosio koferce sa celokupnom mojom imovinom neko je kupio stan za vreme bombardovanja nekom je baba za vreme rajha drzala javnu kucu i ostavila nekretnine u kneza milosa neko je sirotinja na vlasti a biznismeni familija opet ce sirotinja naj....kako nas uci istorija

  • Zoran

    Ko ne prijavi svoju imovinu sigurno ima razloga za utaju,zato drzava mora da bude rigorozna prema ovakvim ljudima.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima