• 91

Ukoliko se prihvati predlog novog zakona, ko ne prijavi svu imovinu plaćaće porez 75 odsto!

Iako najavljivan više puta u poslednjih 15 godina, nijedna vlast do sada nije donela zakon kojim bi se proveravala imovina stečena poslednjih decenija

 • 91

Prva verzija Zakona o poreklu imovine već je spremna i uskoro se očekuje javna rasprava o tom važnom dokumentu.
JOŠ JEDAN UDAR NA DŽEP SRBA: Ko ne plati porez, na kazne i kamate daće još 100 evra

Iako najavljivan više puta u poslednjih 15 godina, nijedna vlast do sada nije donela zakon kojim bi se proveravala imovina stečena poslednjih decenija.
Svi vi koji ste na sumnjiv način stekli bogatstvo, pripremite se. U stvari, budite bar na oprezu, jer je provera imovine najavljivana bar desetak puta od 2000. godine.
Svi, od demokratskih prosvetitelja posle 5. oktobra, preko zbratimljenih demokrata i socijalista kasnije, pa do naprednjaka poslednjih godina, najavljivali su zakon. I za sada nista. Ministarka pravde Nela Kuburovic sada kaže - Zakon će biti donet, piše B92.
- Vršiće se unakrsno ispitivanje, odnosno da li imovina koju posedujete odgovara vašim prihodima u toku godine i onome što ste prijavili Poreskoj upravi - objašnjava Kuburović.
- Zakon jeste pre svega poreski, odnosno sankcija je veći porez nego da ste uredno prijavljivali sve ono što imate - objašnjava ona.
VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA SVE U SRBIJI: Ako danas ovo ne uradite, platićete kaznu od 50.000 dinara!
Luksuzni Audi, kuća kojom se ne bi postideo ni neki uspešni poslovni čovek na Zapadu, a kad pogledate zaradu - minimalac. I tako godinama.
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay


Nekadašnji član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljkovic kaže da se to pitanje već nekoliko puta sa negativnim predznakom nalazilo u izveštajima Evropske komisije o Srbiji.
- Tu će se nešto doneti, to znači da mi nismo imali snage da sami rešimo taj sopstveni koruptivni demokratski deficit nego nam treba učiteljica - kaže Stojiljković.
Ministarka kaže da se sada ide do kraja i da neće prolaziti trik sa prebacivanjem imovine na druga lica. Ako ne prijavite imovinu, računajte na porez od 50 ili čak 75 odsto na takvu imovinu.
- Imate i povezana lica, naravno, kod kojih se vrši provera imovine. Da li su to najuži članovi porodice, tako da i ta imovina će svakako biti predmet posmatranja - ističe ministarka.
VAŽNO: Ove nedelje ističe POSLEDNJI DAN za plaćanje POREZA NA IMOVINU!
Foto: Telegraf

Foto: Telegraf


Istraživač Transparentnosti Srbija Zlatko Minić, medjutim, upozorava da su i postojeći zakon bili dovoljni, ako postoji odlučnost države da istraži poreklo imovine.
- Za te četiri i po godine Zakon o poreklu imovine se nije našao ni u jednom strateškom aktu ili Akcionom planu koji su u medjuvremenu usvajani, koji se tiču borbe protiv korupcije i evropskih integracija - kaže Minić.
S druge strane, za Stojiljkovića je sporno pravilo o obrnutom teretu dokazivanja.
- Mi vas osumnjičimo, da ne kažem optužimo, a vi onda dokazujete da ste nevini u čitavoj priči, sto je suprotno klasičnoj pravnoj procedure - rekao je Stojiljković.
Javna rasprava o zakonu o poreklu imovine trajaće 45 dana, nakon čega se očekuje da ga Vlada usvoji i pošalje predlog Skupštini Srbije.
(Telegraf.rs / B92.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Isko

  Nema od toga ništa. Predsednik države je kako kaže, obezbedio pokolenja, a kako to može da obrazloži, ne znam. Čista alhemija. U pitanju su milionske sume u evrima. Još tvrdi da od njega ne postoji bolji čovek za predsednika države. Sa takvim političarima, nemoguća misija.

  2
  0

  Podelite komentar

 • iznogud

  neko je nosio koferce sa celokupnom mojom imovinom neko je kupio stan za vreme bombardovanja nekom je baba za vreme rajha drzala javnu kucu i ostavila nekretnine u kneza milosa neko je sirotinja na vlasti a biznismeni familija opet ce sirotinja naj....kako nas uci istorija

  9
  0

  Podelite komentar

 • Zoran

  Ko ne prijavi svoju imovinu sigurno ima razloga za utaju,zato drzava mora da bude rigorozna prema ovakvim ljudima.

  2
  1

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima