• 17

Zemlja za starce: Do 2030. godine u selima po Srbiji biće samo babe i dede. I živeće sami

Na selu živi 56 odsto žena čija je prosečna starost 75,1 godina, dok je prosečna starost muškaraca 73,9 godina

 • 17

U Srbiji po popisu stanovništva iz 2011. godine, 17,25 odsto stanovnika starije je od 65 godina, a taj procenat bi mogao da poraste na 21 odsto do 2030. godine u slučaju da se ovaj trend nastavi.
ALARMANTNO: Srbija je od 1992. izgubila više od pola miliona ljudi

Kako su saopštili predstavnici Crvenog krsta Srbije, demografska projekcija za Srbiju po podacima iz istraživanja "Položaj starijih osoba na selu", predviđa da će do iste godine udeo starijih od 80 godina biti pet odsto.
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je na predstavljanju istraživanja da takva demografska struktura Srbije daje za pravo da se "bavimo traženjem rešenja i da ih prelažemo nadležnim državnim organima".
Direktor Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović rekao je da je povod za istraživanje bio ubrzana depopulacija sela i urbanizacija gradova.
- Situacija je posebno teška u selima udaljenim od gradova, jer su medicinske i socijalne usluge znatno slabije nego u sredinama koje su bliže gradskim centrima - rekao je Radvanović.
Rezultati istraživanja pokazuju da se od 2002. do 2011. godine seosko stanovništvo smanjilo za 311.139, odnosno za 10,9 odsto.
Sociolog Gradimir Zajić istakao je da se selo "feminizuje" jer je prosečna starost žena veća nego muškaraca.
Foto: Telegraf

Foto: Telegraf


- Na selu živi 56 odsto žena čija je prosečna starost 75,1 godina, dok je prosečna starost muškaraca 73,9 godina. Čak deset odsto stanovništva je starije od 85 godina - rekao je Zajić.
Poljoprivrednici i domaćice, po njegovim rečima, čine 59 odsto seoskog stanovništva, a 38 odsto su radnici i službenici.
On je dodao da 88 odsto stanovnštva ima lična primanja, od čega su 38 odsto poljoprivredni penzioneri, a 43 odsto su starosni i invalidski penzioneri.
Po podacima iz istraživanja, 34 odsto domaćinstava na selu je samačko, a u 63 odsto domaćinstava nema mlađih od 65 godina.
Zajić je istakao da čak 42 odsto domaćinstava obrađuje samo okućnicu što je, kako je rekao, upozoravajći podatak.
- Ispitanici, 26 odsto njih, izjavilo je da nemaju dovoljno novca, 11 odsto reklo je da im nedostaje sve, dok je sedam odsto reklo da im ništa ne nedostaje - objasnio je Zajić.
Istraživanje je uradio Crveni krst Srbije, uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UN) i poverenika za zaštitu ravnopravnosti.
(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Kostadin

  U selima po Srbiji biće samo babe i dede i neće živeće sami. Doseliće se migranti koji se skupljaju i prave migraciju sa juga na sever. Primer je Kosovo i Metohija...

  2
  0

  Podelite komentar

 • OBILIC

  Ko doprinese ovako lepom životu i beznadju mi ili neko ko sa nama dugo vlada ili su to druge sile iz nekog poznatog grada.

  6
  0

  Podelite komentar

 • Dragan

  Kakva je vlast,dobro da iko ostane ovde.

  10
  3

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima