TAJFUN POGODIO FILIPINE NA BOŽIĆ, VETAR KIDAO SVE 235 NA SAT: Najmanje šest ljudi poginulo, 18 nestalih u oluji (FOTO)

Svake godine Filipine pogodi oko 20 tajfuna i oluja, a u poslednjih 65 godina, čak sedam tajfuna dogodilo se upravo na Božić

  • 0

U snažnom tajfunu Nok-Ten koji je na Božić pogodio Filipine stradalo je najmanje šest osoba, a 18 se vodi kao nestalo, saopštile su danas filipinske vlasti.

BOŽIĆNI TAJFUN NA FILIPINIMA ODNEO 4 ŽIVOTA: Uništene mnoge kuće, udari vetra još uvek jaki (FOTO)

Oluja, inače retka za to doba godine, prošla je kroz pet provincija i stigla blizu glavnog grada Manile, a jedna osoba stradala je kada se u provinciji Batangas prevrnuo trajekt, dok se 18 putnika vodi kao nestalo, navela je filipinska obalska straža.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kako je saopšteno, u poplavama i odronima izazvanim udarima tajfuna stradalo je pet osoba. Nok-Ten, nazvan po ptici iz Laosa, u nedelju je najpre pogodio istočnu provinciju Katanduan, a udari vetra dostizali su brzinu od 235 kilometara na čas.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Mnoge oblasti ostale su bez struje, evakuisano je više od 429.000 ljudi, a otkazano je 330 domaćih i međunarodnih letova.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Meteorolozi su prvobitno najavili da će oluja proći i kroz Manilu, gde živi 13 miliona stanovnika, ali je nadomak glavnog grada njen intenzitet oslabio, te je Manila pošteđena, dok je tajfun nastavio da se kreće ka Južnom kineskom moru.

JAK TAJFUN POGODIO FILIPINE NA BOŽIĆ: Olujni udari kidali sve pred sobom, nestala struja pod naletima od 290 km/h (VIDEO)

To je najsnažnija oluja koja je pogodila Filipine otkako je u tajfunu "Haijan" 2014. godine poginulo ili nestalo više od 7.300 ljudi, ali zvaničnici navode da je veoma teško ubediti meštane da u jeku proslave Božića napuste domove i odu u skloništa pre udara tajfuna.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Neki zvaničnici rekli su ranije da su sprovodili i prinudnu evakuaciju, upozoravajući stanovništvo da će se u slučaju odbijanja suočiti sa strogim kaznama, uključujući i smrtnu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Svake godine Filipine pogodi oko 20 tajfuna i oluja, a u poslednjih 65 godina, čak sedam tajfuna dogodilo se upravo na Božić, navodi državna meteorološka služba.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA