• 1

Prah, pepeo i smeće: Ovako danas izgleda ustanova kulture, u koju su nekad svi dolazili (FOTO)

- Pokušavali smo da nađemo novac za renoviranje zgrade, ali bez uspeha. Sve se završilo na obećanjima - kaže Ivan Lukić

  • 1

Zgrada Dom kulture u Glogovcu se ne tako davno uklapala u predivan ambijent najlepše ulice u Mačvi, zajedno sa crkvom i seoskom školom. Danas je objekat pravo ruglo, a prvo što bi svako ko pokuša da uđe unutra pomislio da je nastradao u bombardovanju ili u zemljotresu.
DA LI JE OVO NAJVEĆE RUGLO U SRBIJI? A nije ni bolnica ni škola! (FOTO)

Bez vrata i prozora, sa ogromnom rupom na krovu, obrastao u visoko šiblje, nekadašnji seoski hram kulture je ruglo koje svakim danom sve više propada.
U Domu kulture je svojevremeno bio jedini televizor u selu pa su se meštani okupljali uglavnom uveče. Mladi su se okupljali na igrankama, a za Petrovdan je bio pretesan jer su dolazili i mladi iz drugih sela. Kasnije je tu radio i kafić i uvek je bilo živo. Devedesetih su svi digli ruke od doma i od kulture. Zgrada je počela da propada, a pošto nije bilo domaćina u Domu je sve "očerupano" i pokradeno, čak i instalacije za struju – priča prolaznik za Mačvapress, stariji Glogovčanin.
POLJOPRIVREDNICI NE ODUSTAJU OD GENETSKI MODIFIKOVANE SOJE: Inspekcija vršljala po Mačvi i Sremu, uništavaju useve!
Od sale nema ništa. Šut, đubre, trule i razbacane stolice i granje. Na plafonu ogroman krater, kao da je bomba pala. Na zidovima su ogromne rupe kroz koje fijuče promaja. Tu su nekad bili strujni kablovi pre nego što su pokradeni.
Pokušavali smo da nađemo novac za renoviranje zgrade, ali bez uspeha. Sve se završilo na obećanjima. Slali smo zahteve na brojne konkurse nevladinih organizacija. Od pojedinih još očekujemo odgovore. Kada bismo dobili deo sredstava, onda bi se i mi u selu organizovali da prikupimo nešto para i obnovimo zgradu – kaže Ivan Lukić, predsednik privremenog rukovodstva mesne zajednice.
Foto: macvapress.rs

Foto: macvapress.rs


Osamdesetih godina i u Glogovcu, kao u drugim selima, kulturnih dešavanja je bilo na pretek. Organizovane su priredbe, gostovanja estradnih umetnika i zabave.
Sa gašenjem zemljoradničke zadruge koja je pomagala sva dešavanja u selu, kao da je prestalo interesovanje da se zaustavi propadanje zgrade Doma kulture.
I ako je u selu ostalo malo mladih i Dom ne bi imao funkciju kao nekada, kako navodi Lukić, ne odustaju od ideje da se jednog dana renovira.
(Telegraf.rs/macvapress)
 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima