SUROVA ZIMA U HRVATSKOJ: Kod komšija izmereno minus 30!

Najhladnije je bilo na vrhu Sveti Jure na Biokovu

  • 9

Sneg se zabeleo u Hrvatskoj, a pahulje su prekrile deo Dalmacije, dok je na Svetom Juri na Biokovu osećaj hladnoće ekstremnih - 30 stepeni!

SNEŽNA OLUJA STIŽE U HRVATSKU ZA PRAZNIKE: Jadranu prete jaki udari i bura, da li ovo nevreme ide ka Srbiji?

Bura i tramontana dodatno će jačati u noći na četvrtak, a još malo snega može da padne na Dinari i Kamešnici.

Niz natprosečno toplih dana, koji je kulminirao oko Božića, danas je prekinut u celoj Dalmaciji. Bura i tramontana doneli su umeren pad temperature vazduha, pa su one danas u popodnevnim satima 4 do 8 stepeni niže u odnosu na vrednosti izmerene juče u istom delu dana.

Prema podacima mreže automatskih stanica Pljusak.com, u 15 sati temperature vazduha u Zagorju su od 3 do 6°C, uz obalu i na ostrvima od 7 do 12°C, a najhladnije je u planinama s temperaturama vazduha ispod nule iznad 800 metara nadmorske visine.

Najniža temperatura u Hrvatskoj izmerena je na vrhu Sveti Jure na Biokovu. Prema podacima DHMZ-a, tamo je u 14 sati izmereno -7,3°C uz vetar prosečne brzine 63,3 km/h. Kombinacija vetra i temperature daje osećaj hladnoće, a on je u istom terminu na Svetom Juri iznosio čak -30,2°C! Najjači vetar u zemlji danas je duvao na Palagruži. Tamo je prosečna brzina u 14 sati iznosila 22 m/s.

Najniža temperatura izmerena je na Biokovu:

Sneg je povremeno padao na Kamešnici, Dinari, a zabeleo je i delove Biokova. Snega nošenog tramontanom i burom bilo je u nižim delovima srednjeg Zagorja. Tako je sredinom dana snega bilo na Vrdovu, Biteliću, a pokoja snežna pahulja zalutala je sve do Klis Megdana. Spomenimo da je sneg pao u velikom delu BiH, uključujući skijališta na Blidinju i Kupresu.

Olujnih udara bure i tramontane biće još noćas i tokom jutra, a snega još može biti po Dinari i Kamešnici. U drugom delu dana vetar će u Dalmaciji oslabiti, ali biće osetno hladnije u odnosu na današnji dan, pa će najviše dnevne temperature u Zagorju biti oko nule, a uz obalu i na ostrvima uglavnom od 4 do 8°C.

U petak i subotu ujutru slab mraz moguć je i ponegde uz obalu, ali vetar će sve više slabiti i biće suvo.

(Telegraf.rs / Izvor: dalmacijanews.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lale

    28. decembar 2016 | 19:19

    Nije izmerena temperatura -30, nego izracunata, a koliko stanovnika toliko formula za racunanje. Vazno je izbaciti sto vecu cifru, veca cifra vise klikova. Termometar meri temperaturu, i ocito, izmerena temperatura je mnogo niza nego sto naslov kaze. Nove generacije ce toliko biti sludjene, da vise nece znati na kojoj temperaturi voda zamrzava, a vec ih ima koji to ne znaju.

  • Елза

    28. decembar 2016 | 18:58

    Milosrdni andeo

  • Čika Velja

    29. decembar 2016 | 10:19

    Otkud iz pakla da bije minus...?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA