• 0

U ovom gradu će ĐACI birati najbolje nastavnike: Nagrada koju će im dodeliti je "Šešir profesora Koste Vujića" (FOTO) (VIDEO)

Iz razreda Koste Vujića izašla je generacija predvođena Jovanom Cvijićem, Jašom Prodanovićem, Mihailom Petrovićem Alasom, Miloradom Mitrović i drugim našim velikanima

  • 0

Najbolji kragujevački nastavnici uskoro bi mogli da postanu ponosni vlasnici nagrade “Šešir profesora Koste Vujića”, koja će biti ustanovljena zahvaljujući nevladinoj organizaciji “Škola mira” kroz podršku Ministarstva prosvete. O dodeljivanju nagrade odlučivaće učenici.
Pravili smo "ševrolet" pre Ševroleta, a tek onda su stigli "fića" i "stojadin": Otkrivamo istinu o automobilima (FOTO)

Osnivač “Škole mira”, kragujevački profesor Politehničke škole, Petar Stefanović kaže da je mišljenje đaka uvek daleko merodavnije od mišljenja predstavnika institucija.
- Kada učenik ustane da kaže ko je najbolji profesor, to je prava stvar. Deca su fantastična kada im date mogućnost i kada ih shvatate ozbiljno. Kada sam predložio ovakvu vrstu nagrađivanja nastavnika, bilo je mišljenja da više nema nastavnika kao što je Kosta Vujić, pa i đaka kao što su bili njegovi.
- Ne slažem se sa tim. I danas ima dece čijim će se korakom meriti vreme, i danas ima nastavnika kao što je bio Vujić.
Foto: Telegraf

Foto: Telegraf


Dodela ovog priznanja, simbolično, biće čin vraćanja dostojanstva i ugleda profesije prosvetnih radnika. Mislim da nisam sam u ideji i da još nije kasno da krenemo u borbu protiv rijaliti kulture - kaže Petar Stefanović, sada profesor u penziji.
On pojašnjava da je reč o projektu koji ima za cilj vaspitavanje učenika da prepoznaju prave životne vrednosti. Na tome će raditi nastavnici sa decom.
Đaci će takođe gledati, detaljno analizirati i komentarisati film “Šešir profesora Koste Vujića", da bi shvatili šta je posebno u pedagoškom radu čuvenog profesora.
Izgled nagrade, šešira u kutiji, osmisliće kragujevački umetnici.
Još nije poznato od kog će materijala biti napravljena, ali se zna da će o dobitniku odlučivati isključivo učenici.
Foto: Telegraf

Foto: Telegraf


Kragujevački đaci i do sada su svoje pohvale profesorima, samoinicijativno i nezvanično davali putem društvenih mreža, ali i snimcima na Jutjub kanalu.
“Škola mira” je najpoznatije kragujevačko udruženje posvećeno neformalnom obrazovanju mladih, smanjenju siromaštva srednjoškolaca, njihovom zapošljavanju, povezivanju naših srednjoškolaca sa mladima iz drugih delova sveta.
Osnovana je u Tehničkoj školi za mašinstvo i saobraćaj, sadašnjoj Politehničkoj, davne 1989. godine zahvaljujući posvećenosti profesora te škole, Petra Stefanovića.
Stefanović je zamislio da se nagrada dodeljuje nastavniku ili profesoru koji u ovom današnjem vremenu ima profesionalne i ljudske „crte” kakve je posedovao čuveni Kosta Vujić.
Njih ne treba posebno opisivati jer ih je verno dočarao Milovan Vitezović, prvo kroz scenario TV drame, a potom i roman po kome su snimljeni film i televizijska serija.
Kosta Vujić (1829 – 1909) bio je dobroćudni osobenjak i hedonista, pedagog posebne vrste, za koga je njegov đak Mihailo Petrović Alas, jedan iz plejade velikih imena kojima je Vujić predavao, rekao da je bio najoriginalniji srpski profesor 19. veka.
Foto: Telegraf

Foto: Telegraf


Široj javnosti manje je poznato da je Kosta Vujić službovao i u Kragujevcu 1858/59. godine, gde je predavao nemački i latinski jezik, kao i crkveno pevanje i bio je dirigent đačkog hora Kragujevačke polugimnazije.
Najupečatljivija je jedna izjava profesora Vujića koja glasi „Nešto mi govori da će se u budućnosti o meni znati samo po tome što sam bio profesor sjajnih budućih imena”.
To se i obistinilo jer su iz njegovog razreda izašli Jovan Cvijić, Jaša Prodanović, Mihailo Petrović Alas, Milorad Mitrović i drugi naši velikani.
Video o ocenjivanju pogledajte ovde:

(Marija Raca)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima