U ovom gradu će ĐACI birati najbolje nastavnike: Nagrada koju će im dodeliti je "Šešir profesora Koste Vujića" (FOTO) (VIDEO)

Iz razreda Koste Vujića izašla je generacija predvođena Jovanom Cvijićem, Jašom Prodanovićem, Mihailom Petrovićem Alasom, Miloradom Mitrović i drugim našim velikanima

  • 0

Najbolji kragujevački nastavnici uskoro bi mogli da postanu ponosni vlasnici nagrade “Šešir profesora Koste Vujića”, koja će biti ustanovljena zahvaljujući nevladinoj organizaciji “Škola mira” kroz podršku Ministarstva prosvete. O dodeljivanju nagrade odlučivaće učenici.

Pravili smo "ševrolet" pre Ševroleta, a tek onda su stigli "fića" i "stojadin": Otkrivamo istinu o automobilima (FOTO)

Osnivač “Škole mira”, kragujevački profesor Politehničke škole, Petar Stefanović kaže da je mišljenje đaka uvek daleko merodavnije od mišljenja predstavnika institucija.

- Kada učenik ustane da kaže ko je najbolji profesor, to je prava stvar. Deca su fantastična kada im date mogućnost i kada ih shvatate ozbiljno. Kada sam predložio ovakvu vrstu nagrađivanja nastavnika, bilo je mišljenja da više nema nastavnika kao što je Kosta Vujić, pa i đaka kao što su bili njegovi.

- Ne slažem se sa tim. I danas ima dece čijim će se korakom meriti vreme, i danas ima nastavnika kao što je bio Vujić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Dodela ovog priznanja, simbolično, biće čin vraćanja dostojanstva i ugleda profesije prosvetnih radnika. Mislim da nisam sam u ideji i da još nije kasno da krenemo u borbu protiv rijaliti kulture - kaže Petar Stefanović, sada profesor u penziji.

On pojašnjava da je reč o projektu koji ima za cilj vaspitavanje učenika da prepoznaju prave životne vrednosti. Na tome će raditi nastavnici sa decom.

Đaci će takođe gledati, detaljno analizirati i komentarisati film “Šešir profesora Koste Vujića", da bi shvatili šta je posebno u pedagoškom radu čuvenog profesora.

Izgled nagrade, šešira u kutiji, osmisliće kragujevački umetnici.

Još nije poznato od kog će materijala biti napravljena, ali se zna da će o dobitniku odlučivati isključivo učenici.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kragujevački đaci i do sada su svoje pohvale profesorima, samoinicijativno i nezvanično davali putem društvenih mreža, ali i snimcima na Jutjub kanalu.

“Škola mira” je najpoznatije kragujevačko udruženje posvećeno neformalnom obrazovanju mladih, smanjenju siromaštva srednjoškolaca, njihovom zapošljavanju, povezivanju naših srednjoškolaca sa mladima iz drugih delova sveta.

Osnovana je u Tehničkoj školi za mašinstvo i saobraćaj, sadašnjoj Politehničkoj, davne 1989. godine zahvaljujući posvećenosti profesora te škole, Petra Stefanovića.

Stefanović je zamislio da se nagrada dodeljuje nastavniku ili profesoru koji u ovom današnjem vremenu ima profesionalne i ljudske „crte” kakve je posedovao čuveni Kosta Vujić.

Njih ne treba posebno opisivati jer ih je verno dočarao Milovan Vitezović, prvo kroz scenario TV drame, a potom i roman po kome su snimljeni film i televizijska serija.

Kosta Vujić (1829 – 1909) bio je dobroćudni osobenjak i hedonista, pedagog posebne vrste, za koga je njegov đak Mihailo Petrović Alas, jedan iz plejade velikih imena kojima je Vujić predavao, rekao da je bio najoriginalniji srpski profesor 19. veka.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Široj javnosti manje je poznato da je Kosta Vujić službovao i u Kragujevcu 1858/59. godine, gde je predavao nemački i latinski jezik, kao i crkveno pevanje i bio je dirigent đačkog hora Kragujevačke polugimnazije.

Najupečatljivija je jedna izjava profesora Vujića koja glasi „Nešto mi govori da će se u budućnosti o meni znati samo po tome što sam bio profesor sjajnih budućih imena”.

To se i obistinilo jer su iz njegovog razreda izašli Jovan Cvijić, Jaša Prodanović, Mihailo Petrović Alas, Milorad Mitrović i drugi naši velikani.

Video o ocenjivanju pogledajte ovde:

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA