≫ 

Odem na doček Nove godine pod maskama, a tamo bez petardi: Kako je biti u Veneciji, gde ne strepiš od detonacija

Na Trgu Svetog Marka u Veneciji, osim prelepog vatrometa koji, kao i u većini zemalja traje 20-ak minuta, nije bilo organizovanog dočeka, organizuju ga građani koji se spontano okupljaju na centralnom platou

  • 1

Nova godina u Srbiji kao i u većini zemalja nezamisliva je bez petardi, međutim, ima država u kojima one ne predstavljaju deo "običaja" u novogodišnjoj noći - među njima je ItalijaVekovima popularna turistička atrakcija za doček Nove godine, kako za Italijane tako i ta njihove goste, jeste Trg Svetog Marka u Veneciji.

Beograđanin zapanjio komšije: Ne bacajte petarde. Bio sam u ratu, mogu da uzvratim vatru! (FOTO)

Ako vas uhvate da bacate petarde, platićete vrlo ozbiljnu kaznu!

Upravo u Veneciji 2017. godinu dočekala je naša novinarka sa svojim verenikom.

Pored arhitekture i sveukupne lepote ovog italijanskog grada na Jadranskom moru, u noći kada su pozicije zamenile 2016. i 2017. godina, najviše ju je iznenadilo to što nije morala da skakuće od petardi. Zapravo, za čutavu noć, odjeknule su samo tri petarde koju su najverovatnije bacili migranti, kojih je i u Italiji na svakom koraku kao u Srbiji.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

- Oni su na Trgu Svetog Marka i pravili najlepšu atmosveru. Čini se, da su se u novogodišnjoj noći, upravo oni najviše i veselili. Ali, policija ništa nije prepuštala slučaju. Čim bi se čula petarda, žandarmi bi se uputili ka grupici odakle je odjeknula. Tako da su se tokom cele noći čule samo tri, nije ih bilo čak ni u samu ponoć. Bacali su ih, očigledno, samo oni koji ne znaju za postojeće zakone u vezi njih u Italiji - priča Ljubinka i dodaje da u moru ulica u kojima se prodaje sve "od igle do lokomotive" nije naišla ni na jednu prodavnicu pirotehnike.

Inače, na Trgu Svetog Marka u Veneciji osim prelepog vatrometa koji, kao i u većini zemalja traje 20-ak minuta, nije bilo organizovanog dočeka.

Foto: Promo Foto: Promo

- Nema koncerata. Organizuju ga sami građani i turisti koji se pred ponoć izvlače iz restorana, iz okolnih lavirintskih ulica i spontano se pkupljaju u centru Venecije, na Trgu Svetog Marka. Svako od njih, osim dobrog raspoloženja, nosi i po jednu malu bocu šampanjaca, koje otvaraju tačno u ponoć. Kada se kazaljke u ponoć poklope, počinje spektakularan vatromet iznad Crkve Svetog Marka, koji traje 20 i više minuta - kaže ona.

Venecija. Foto: Wikipedia/Flickar/Son of Groucho Venecija. Foto: Wikipedia/Flickar/Son of Groucho

Kao i kod nas, i u plutajućem gradu, kako se zove Venecija, kuvano vino je običaj u novogodišnjoj noći. Tradicija je i dočekati Novu godinu pod maskama, tako da najveći plato u centru grada pre podseća na maskenbal.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

I sve to bez petardi... Jer, Italija je još 2011. godine zabranila pucanje petardi u novogodišnjoj noći u Torinu, Milanu, Veneciji, Modeni, Teramu i drugim gradovima. Kazne za one koje prekrše ovu zabranu su od 25 do 500 evra, tako da, ma kolike plate imali Italijani, ne troše ih na ludovanje pirotehnikom. Čak ni u noći kad se smenjuju dve godine.  

(Lj. R.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA