Nakon devet godina: Muzej savremene umetnosti biće otvoren u 2017. godini

Muzej ima blizu osam hiljada artefakata, a za stalnu postavku kažu da je spektakularna

  • 2

Muzej Savremene umetnosti u Beogradu biće otvoren u 2017. godini nakon rekonstrukcije, rekao je Slobodan Nakarada v.d. direktora Muzeja.

"Ukleta rupa" u centru Beograda: Prolazite ovuda svaki dan, a nemate pojma kako je nastao Trg Slavija (FOTO)

TAJNA ZGRADE U KRALJA MILANA BROJ 5: Ubistvo beogradske milionerke ostalo je večna misterija (FOTO)

Primetivši da je Muzej iz različitih razloga zatvoren već skoro devet godina, Nakarada navodi da su sve muzejske zbirke deponovane u trezoru Narodne banke dok traje rekonstrukcija zgrade u Novom Beogradu.

- Muzej ima blizu osam hiljada artefakata. Naši kustosi i konzervatori ih obilaze redovno i mogu da kažem da su zbirke u sasvim dobrom stanju. Pri povratku u rekonstruiranu zgradu Muzeja savremene umetnosti, zbirke će morati da se revidiraju,jer ćemo morati da vodimo računa da ni jedna slika ne bude zaražena - kazao je Nakarada Tanjugu.

Foto: Wikipedia/Matija Foto: Wikipedia/Matija

On je naglasio da je muzej na čijem je čelu prošao vrlo komplikovan period u kojem je bilo problema oko sprovođenja tendera za poslove rekonstrukcije.

- Te probleme smo konačno prevazišli. Tender za rekonstrukciju je završen, sredstva obezbeđena. Muzej je od strane Vlade Srbije proglašen za kapitalnu investiciju. Koga zmija ujede plaši se i guštera, ali mogu sa sigurnošću da potvrdim da ćemo Muzej savremene umetnosti otvoriti 2017. godine - kaže Nakarada dodajući da datum zavisi od papirologije, a imajući u vidu da su se od 2007. promenili između ostalog i zakoni koji se tiču protivpožarne zaštite ili građevinskih radova.

Takođe, kako primećuje, zakon o javnim nabavkama tačno propisuje šta i na koji načim možemo da radimo. U tom smislu kaže da veruje da će rekonstrukcija muzeja biti završena do juna 2017. godine, a plan je da do 20. oktobra te godine, kada se proslavlja Dan muzeja, stalna postavka bude u rekonstrusanoj zgradi.

Ta stalna postavka biće spektakularna. Voleo bih kada bismo baš 20. oktobra otvorili Muzej savremene umetnosti za posetioce -  kazao je Nakarada. Dodaje da su u toku pregovori sa nekoliko vrhunskih umetnika u svetu čije bi izložbe mogle da ukrase otvaranje Muzeja savremene umetnosti.

- Neću da vam otkrijem o kojim umetnicima je reč. Nas svakako čeka obiman istraživački rad o tome kako će muzej funkcionisati u budućnosti imajući u vidu nove sadržaje koje će muzej dobiti sa svojom rekonstrukcijom. Računamo da će u muzeju postojati više scena koje će morati paralelno da funkcionišu. Sve ozbiljne muzejske kuće su uredile svoje programe u narednih nekoliko godina, pa ćemo videti - kazao je Nakarada.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    3. januar 2017 | 13:21

    Muzej je bogat,zahvaljujuci delima ,koja su nastala i u vremenima, koja mnogi danas - pljuju.Zamislite,tadasnja vlast ,je znala, znacaj - kulture.Tad su nastali - FEST,Bitef,Bemus,a "Oktobarski salon",je bio praznik, likovnih i primenjenih ometnosti.Nije bio neophodan ,strani selektor, da nam soli - pamet...

  • Vavilonac

    4. januar 2017 | 09:31

    Kako kad je otvoren 2016,i sat je otkucavao..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA