TAJNA ZGRADE U KRALJA MILANA BROJ 5: Ubistvo beogradske milionerke ostalo je večna misterija (FOTO)

Današnja zgrada Poreske uprave krije jednu od najvećih misterija Beograda ikada!

  • 0

Draga Mitrićević (70) iz Beograda, bila je ekscentrična milionerka i udovica upravnika dvora. Posle smrti muža, osamila se i živela samo sa dva psa i svojim gusanom u vili u Ulici kralja Milana 5.

ZBOG SLIKE DEČAKA SA KOKICAMA PLAČE CELA SRBIJA: Potresna priča malog beskućnika! (FOTO)

REKONSTRUKCIJOM KRUŽNOG TOKA DOBIJAMO VIŠE LINIJA: Tramvaji će ponovo ići od Slavije do Kalemegdana

Niko joj nije dolazio u kuću, niti je ona bilo gde odlazila. Komšije su ipak, u februaru 1933. godine primetile da Drage nema, pa su nestanak prijavile policiji. Policija je u podrumu vile našla Dragin leš i odmah se dala u potragu za ubicom. Ispostavilo se da je Mitrićevićeva mrtva ležala 15 dana u svom podrumu.

Ovako su tada pisale novine o nemilom događaju:

- U podrumu te prazne i zloslutne zgrade, u prašini i memli, nađeno je mrtvo telo pokojne Drage. Ispod gomile nabacanih sanduka, ispod isečenih drva i letava, koje je beogradska gospođa sama cepala, nađen je juče u podne njen leš. Grozan, unakažen, izgrizen od pacova, s razmrskanom slepoočnicom i razbijenim temenom. Ubijena je običnom letvom, pacovi su joj izgrizli noge, ruke, pojeli su joj obraze i kožu sa čela. U ruci je držala pramen kose, što znači da je pokušala da se odbrani od napadača - opisan je jeziv prizor u Politici od 5. februara 1933.

Kriminalistička policija je u tri maha vršila pretres staričine kuće ne bi li našla neki trag zločinca, takođe, urađeno je nekoliko rekonstrukcija ubistva. Uprkos ogromnim naporima policije, njeno zversko ubistvo ostalo je nerešeno, a kao jedini realan motiv navodi se koristoljublje.

Foto: Arhiv Politike Foto: Arhiv Politike

- Zločinac je svakako zbog novca izvršio ovo ubistvo. Ostaje neobjašnjeno na koji se način ta scena odigrala u kući i koliko je vremena on morao da se zadrži unutra. Nije isključeno da je to neko ko je stekao poverenje žene i koji je na lep način ušao do njenog stana. Utvrđeno je da je Draga novac držala u banci, a dragocenosti u bankovnim sefovima - pisala je Politika.

Nesumnjivo je da je ubica bio vešt i prepreden, jer nakon svirepog zločina za sobom nije ostavio nijedan trag.

Foto: Arhiv Politike Foto: Arhiv Politike

- Utro je sve tragove. Nije ostalo baš ništa što bi moglo da dovede policiju na njegov trag. Nijedan otisak prstiju, nijedna mrlja krvi, ni u stanu, ni na stepenicama, nijedna stvarčica nije prevrnuta, ništa nije razlupano da bi se moglo naslutiti da se desilo bilo šta neobično - pisala je tada[nja Politika.

Inače, na mestu gde se pre 83 godine nalazila kuća Drage Mitrićević danas se nalazi zgrada Poreske uprave.

Policija je bila u ćorsokaku, da su neki islednici rešili da pomoć potraže od cenjenog telepate Luja Rozenštajna.

- Kad sam došao u policiju, dali su mi samo jednu cedulju na kojoj je pisalo "18-26. januar 1933". Rekao sam im rekao da se radi o ubistvu jedne bogate starice - ispričao je Rozenštajn.

Foto: Arhiv Politike Foto: Arhiv Politike

On je rekao i da se ubica već nalazi u rukama vlasti. Na osnovu policijskih fotografija prepoznao je Kolomana Rajtera.

Ministar je kaznio islednike, a cenzura je zabranila Politici da se ovom temom dalje bavi. Tekst o čuvenom telepati napisao je budući heroj Žikica Jovanović Španac. Rajter je odbio da prizna ubistvo Drage, i ono je zauvek ostalo nerešeno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA