U KINI MASOVNO NAPADAJU DECU NOŽEVIMA: Danas posečeno 11 dece, evo zašto se nastavlja ovaj užasni niz

Iako su nasilni zločini u Kini retki u poređenju sa drugim zemljama, poslednjih godina je bilo slučajeva niza napada na decu sekirama i noževima

  • 0

Muškarac star 41 godinu napao je u Kini nožem grupu od 11-oro dece u vrtiću, piše Independent. Niko od dece nema povredu opasnu po život, a troje mališna koji su ozbiljnije ranjeni prebačeni su u bolnicu. Osumnjičeni je uhvaćen, a motivi napada nisu poznati, prenose mediji u Kini. Iako su nasilni zločini u Kini retki u poređenju sa drugim zemljama, poslednjih godina je bilo slučajeva niza napada na decu sekirama i noževima, što su mnogi stručnjaci pokušale da objasne, a rešenja još uvek nema.

HOROR U KINI: Nepoznati napadač izbo najmanje šestoro dece ispred škole!

Independent piše da niko od dece nije imao povredu opasnu po život. Napad se dogodio u gradu Pingsjangu, u provinciji Guangsi, na jugu zemlje.

Napadač je ušao u vrtić u popodnevnim satima po lokalnom vremenu i rekao da ide po sina. Lokalna kineska televizija CCTV putem društvenih mreža objavila je podatak da je napadač ušao u zgradu tako što se popeo uz zid, kao i to da je istraga u toku.

Prošlog februara je muškarac nožem izbo desetoro dece ispred jedne škole, šest dečaka i četiri devojčice, a potom izvršio samoubistvo.

Printskrin: Youtube Printskrin: Youtube

Takođe, između 2010. i 2012. godine bio je niz napada na škole i vrtiće, a najviše bure izazvao je muškarac koji je u aprilu 2010. izbo 29 dece i tri učiteljice u jednom vrtiću.

Napadač je tada rekao da je to učinio zbog „besa protiv društva“. Za taj napad osuđen je na smrt.

Profesor Džošua Miler, podsednik Politike za socijalnu zaštitu na Smit koledžu, smatra da ovi napadi izazvani "zbog brzih društvenih promena, masovne migracije, povećavanja razlike u bogatsvu i slabljenja tradicije".

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Neki sociolozi smatraju da do napada dolazi zato što je vlada napravila propust u dijagnostikovanju i lečenju mentalnih bolesti.

Počinioci mogu da se osećaju kao žrtve stresa zbog brzih društvenih promena u Kini tokom proteklih 10 godina, izazvanih privatizacijama i smanjenjem socijalne sigurnosti.

Tokom ovog perioda, veliki broj radnika iz unutrašnjosti preselio se u velike gradove u potrazi za poslom. Pošto nemaju socijalno osiguranje, mnogi od njih nemaju ni zdravstvenu zaštitu.

Drugi faktor jeste neravnoteža polova do koje je dovela kineska politika jednog deteta. Mnogi su veoma frustrirani tržištem upoznavanja, a njihovi izgledi su veoma mali. Oni tada često pribegavaju nasilju.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Zbog nedavne bujice napada, mnogi roditelji su zabrinuti za bezbednost svoje dece u školama i traže od lokalnih zvaničnika da poboljšaju bezbednost.

Međutim, nisu sve škole povećale bezbednost zbog nedostatka sredstava. Mediji pojedine vesti o napadima drže u tajnosti iz straha da bi oni mogli da dovedu do još većeg broja ubistava i da prouzrokuju masovnu paniku.

Zašto su ovi napadi posebno usmereni na školsku decu nije baš do kraja utvrđeno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA