Na prijemu povodom Božića Pupovac kritikovao Plenkovićevu vladu, hrvatski premijer opet o velikosrpskoj agresiji

Pupovac je rekao da mu je jedna saradnica rekla da bude ličan i da govori u svoje ime na božićenjem prijemu, ali on to ne može, kaže, jer mu uloga to ne dopušta

  • 4

U Srpskom nacionalnom veću upriličen je danas prijem povodom Božića, na kojem je predsednik tog veća i zastupnik u Saboru Milorad Pupovac kritikovao vladu Andreja Plenkovića zbog uslova u kojima živi srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj, ali i zbog Jasenovca, dok je premijer ponoo govorio o Hrvatskoj kao žrtvi "velikoosrpske Miloševićeve politike".

 

Hrvatski premijer se izvinio zbog ustaškog pozdrava na spomen-ploči, ali, ima i ono "ALI"

 

- Da nije bilo ploče u Jasenovcu, to iščekivanje ne bi bilo u senci. Ovako smo u Novu godinu ušli s nadom i verom u bolje sutra, ali i senkom na toj nadi i zabrinutošću, koja iz tog gesta, toga čina na tom mestu ne može da ne bude proizvedena - kazao je Pupovac Plenkoviću, koji je bio počasni gost na tom prijemu.

 

Pupovac je rekao da mu je jedna saradnica rekla da bude ličan i da govori u svoje ime na božićenjem prijemu, ali on to ne može, kaže, jer mu uloga to ne dopušta.

 

- Sigurno je da svi međusobno delimo ovo: Smrt jednog od nas ne može biti razlog za negiranje smrti drugog - kazao je Pupovac, preneli su hrvatski mediji.

 

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Dodao je da stradanje, kako je rekao, jednog od nas ne može biti razlog za omalovažavanje žrtava drugih, "pogotovo ne na mestu na kojem je u 20. veku stradalo najviše pripadnika hrvatskog naroda. I tu ne spominjem ni Srbe niti Rome, već Hrvate".

 

- Gotovo 8.000 (ih je stradalo). Naša je dužnost da učinimo sve da sačuvamo ono što je stvoreno u jesen 2016, program i politiku koja je bila prilika za donošenje mira, obnove poverenja, društva pravednosti, jednakosti i zakonitosti - poručio je.

 

Pozvao je na toleranciju, prihvatanje i stvaranje oslonca zajedničkim rešenjima.

 

Skupu su se obratili i Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, kao i Vladimir Božović, izaslanik srpskog premijera Aleksandra Vučića, koji je poručio Srbima u Hrvatskoj da će ih matična zemlja uvek braniti. Takođe je kazao da tragičnu prošlost nije oguće izbrisati.

 

Foto: Tanjug/HINA/Lana Silvar Dominic

Foto: Tanjug/HINA/Lana Silvar Dominic

 

- Božićno vreme i praznici za sve vernike izazivaju najviše emocija, ljubavi, introspekcije, solidarnosti - kazao je Andrej Plenković.

 

- Videli ste da smo ove godine poslali poruku suživota, tolerancije i okrenutosti budućnosti - kazao je Plenković, navodeći i da je Hrvatska "nakon pravednog, odbrambenog rata u kojemu je bila žrtva velikosrpske Miloševićeve politike" te ulaska u NATO i EU želi tretirati manjine i poštovati ih uz maksimum napora da se njihov život odvija na najkvalitetniji način.

 

- Činjenica da je 20 vek obeležen velikim tragedijama i sukobima nameću nam zadatak da se 2017. suočavamo s prošlošću... Pred nama je da taj proces na miran, staložen, trezven i zakonit način započnemo i zatvorimo, nadam se, do kraja rada ove vlade - kazao je Plenković, ponavljajući da je ambicija njegove vlade postizanje konsenzusa oko tog pitanja.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mira

    5. januar 2017 | 15:43

    Da li neko ima snage i m..a da uporedi prava Srba u Hrvatskoj i prava Hrvata u Srbiji!!!!! Neuporedivo, verujte mi!!!!!!!!!!Vidim svake godine kad odem u Hr. a nisam rodjena tamo. Muz mi je Licanin i vidim kako se Srbi tretiraju tamo = ZIVOTINJA!!!!!!!!!!! Srbi u Hrvatskoj su manji od mahovog zrna.Htvati imaju svoje skole i uzdbenike.

  • ATIMUS

    5. januar 2017 | 21:04

    Ta strana je odvratna

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA