≫ 

Badnji dan na dvoru Karađorđevića: Ovako su članovi kraljevske porodice čekali veliki badnjak (VIDEO)

Ponekad bi čak i sami članovi kraljevske porodice, umesto kraljeve garde išli u šume Dedinja da pronađu odgovarajući badnjak

  • 15

Badnji dan na dvoru Karađorđevića uvek je bio specijalan događaj, kada su se svi članovi kraljevske porodice oklupljali i tradicionalno čekali veliki badnjak ispred Belog dvora.

On je heroj ovog Božića: Milovan se vratio iz grada na selo da bi čuvao bolesnog oca (FOTO)

Ponekad bi čak i sami članovi kraljevske porodice, umesto kraljeve garde išli u šume Dedinja da pronađu odgovarajući badnjak za proslavu Badnje večeri.

Na ovom retkom istorijskom snimku mogu se videti mladi kralj Petar II i njegova braća kako ispred ulaza u dvor dočekuju božoćni badnjak, zajedno sa svojom svitom.

To je bilo vreme kada mladi kralj Petar još uvek nije preuzeo vlast od Namesništva.

Podsetimo, u vreme ubistva svog oca kralja Aleksandra I 1934, Petar je bio još maloletan pa je kraljevska vlast preneta na Namesništvo, koje je u testamentu odredio kralj Aleksandar I.

Posle vojnog puča protiv kneza Pavla i vlade Cvetković-Maček koji su doneli odluku o pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu, Petar II je proglašen punoletnim. U zemlji je vladao samo 19 dana, pošto je 14. aprila na predlog predsednika vlade armijskog generala Dušana Simovića, odveden u izbeglištvo nakon invazije sila Osovine.

Kralj Petar II je zbačen odlukom jugoslovenske ustavotvorne skupštine 29. novembra 1945. Posle rata se naselio u SAD. Poslednji je jugoslovenski kralj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    7. januar 2017 | 08:45

    I pored toga, sto ih Parlament u Britaniji ,nije priznao,uporno ih nazivate "kraljevskom porodicom".Pa oni nisu u stanju, ni da oprave kucu u kojoj - zive.Car je - go!...

  • Kvazimodo Sorabius

    6. januar 2017 | 20:41

    Karadjordjevici su iz Klimenata (Keljmendi kad su Islamu, staro prezime Pjetraj), iz centralne Albanije, zato nikada ni jedan Karadjordjevic nije zna Srpski jezik. (Istorija Srba, Vladimir Corovic, knj 2' str 252. drugi red pretposlednji pasus. Isti podatak je kod Jovana Skerlica, Gradja za Istoriju Srba, 1910.) Zlocinom i u krvi dosli na vlast, procerdali 1. 2. Balkanski i 1. Svetski rat. Napravili rodjaku Zoguu Albaniju, ugasili Srpsku kraljevinu 1918. Ugasili srpsku drzavnost i drzavu Srbiju, izdelili na banovine. NBgd i Zemun bili u Hrvatskoj. Prodali Trepcu, Bor i Majdanpek i sve novce stavili na svoje racune. Karadjordjevici su zla kob Srba i Srbije!

  • Jeretik

    6. januar 2017 | 21:05

    Lezilebovici .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA