Energetski cunami udara planetu: Nafta odlazi u prošlost, sprema se haotična cena

Za manje od 10 godina, vodnik koji pretvara solarnu energiju u pogonsko gorivo će biti jeftin kao i tečni priodni gas

  • 11

Cene nafte bi mogle da padnu na čak 10 dolara za barel u roku od deset godina, kao posledica talasa "energetskih cunamija", ocenjuje šef za inovacije francuske energetske kompanije "Anži", Tijeri Leperk.

Pritisak na naftu će, kako je rekao u intervjuu za "Blumberg", izvršiti niži troškovi proizvodnje solarne energije, rast prodaje električnih vozila, ekspanzija "pametnih" zgrada i jeftin vodonik.

Troškovi proizvodnje solarne energije će, prema njegovim rečima, verovatno pasti ispod 10 dolara za megavat-sat električne energije do 2025. godine na najosunčanijim mestima na svetu, čime će postati najeftiniji izvor električne energije.

Sve više automobilskih kompanija, kako kaže, nudi električna vozila dometa 500 kilometara, a pojedini gradovi zabranjuju automobile na dizel i benzin, što će se odraziti na pad tražnje za naftom, a posledično i na cene tog energenta.

Za manje od deset godina, kako dodaje, vodonik koji pretvara solarnu energiju u pogonsko gorivo će biti jeftin kao i tečni prirodni gas.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA