S plavom beretkom i Srbijom u srcu: Ispraćeno 70 vojnih mirovnjaka u Afriku, od čega su 25 žene (FOTO)

U Centralnoafričku Republiku upućeno je 70 pripadnika Vojske Srbije koji će narednih šest meseci u sastavu Vojne bolnice biti angažovani na medicinskom zbrinjavanju snaga u operaciji MINUSCA

  • 0

Kontingent Vojske Srbije od 70 ljudi, od čega su 25 žene, danas je svečano ispraćen u mirovnu operaciju UN u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA).

Srpski vojnici odlaze u novu mirovnu misiju

VOJSKA SRBIJE SE DODATNO NAORUŽAVA: Nemci nam poklanjaju četiri helikoptera (FOTO)

Svečani ispraćaj je organizovan u beogradskoj kasarni "Banjica 2", u prisustvu zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije, general potpukovnika Jovice Draganića.

U Centralnoafričku Republiku biće upućeno 70 pripadnika Vojske Srbije koji će narednih šest meseci u sastavu Vojne bolnice biti angažovani na medicinskom zbrinjavanju snaga u operaciji MINUSCA.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Draganić je predao zastavu Srbije komandantu kontingenta Vojske Srbije pukovniku Draganu Antiću i poželeo da se naša zastava visoko viori.

- Časno i odgovorno izvršavajte posao u mirovnoj misiji, na ponos Vojske i države Srbije. Srećno - poručio je Draganić na šta je Antić odgovorio:

- Sa plavom beretkom i Srbijom u srcu hrabro i dostojanstveno ćemo izvršavati zadatke, sa ponosom što predstavljamo Srbiju. Služimo Srbiji.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je rekao da su u Centralnoafričkoj Republici skoro na celoj teritoriji sukobljene hrišćanske i muslimanske frakcije i da je to verovatno jedna od po opasnosti najtežih misija u kojima učestvuje Vojska Srbije.

PONOS SRBIJE: Naši vojnici odlikovani medaljama Ujedinjenih nacija (FOTO)

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije angažuju se u ukupno 11 misija, od čega sedam misija UN i četiri EU. Trenutno je angažovano 326 osoba. Draganić je u svom govoru istakao da se kontingent upućuje u operaciju u skladu sa opredeljenjem Srbije da kao ravnopravan partner doprinosi miru i bezbednosti u reigonu i svetu. On je naglasio da se Vojska Srbije uvećava svoje prisustvo u misijama u svetu i da srpski vojnici imaju dobre rezultate.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Prepoznati su kao visoko profesionalni, časni i odgovorni mirovnjaci - naglasio je Draganić dodajući da oni doprinose ugledu Srbije širom sveta.

Kako kaže, prošle su već dve godine od kako Vojska ima misiju u Centralnoafričkoj Republici i u tom periodu je pregledano više od 20.000 pacijenata, izlečeli oko 1.300 ljudi obolelih od malarije, obavili 210 složenih operacija i 140 medicinskih evekaucija, obavili 2.400 stomatoloških pregleda i zbrinuli 620 pripadnika sa različitim povredama u misiji.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Prošli ste komplesnu i zahtevnu obuku i izvršavajte zadatke časno i odgovorno. Čovečno postupajte, u skladu sa Hipokratovom zakletvom, kako dolikuje srpskom vojniku i lekaru. Vojska Srbije će voditi računa o vašoj bezbednosti tokom misije. Da se vratite živi i zdravi - poručio je Draganić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Antić je rekao novinarima da se kontingent sastoji iz Vojne bolnice, logistike i male komande.

- Situacija u tamo je složena, prate je brojni bezbednosni i zdravstveni izazovi - naveo je on.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA