≫ 

PONOS SRBIJE: Naši vojnici odlikovani medaljama Ujedinjenih nacija (FOTO)

Medalje pripadnicima srpskog kontingenta uručili su zamenica specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN za CAR Dajan Korner

  • 3

Na svečanosti održanoj danas u vojnoj bazi „Morava“ u Bangiju, glavnom gradu Centralnoafričke Republike, kontingentu Vojske Srbije uručene su medalje za angažovanje u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija (MINUSCA).

SREĆNO: Srpski vojnici otišli u Liban, među njima i devet devojaka!

Medalje pripadnicima srpskog kontingenta uručili su zamenica specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN za CAR Dajan Korner, zamenik komandanta vojnih snaga MINUSCA general-major Daniel Sidiki Traore i Direktor podrške misije, Milan Trojanović.

Korner se zahvalila na izuzetnim rezultatima koje je srpski kontingent, odnosno srpska vojna bolnica postigla u pružanju medicinske podrške vojnoj, policijskoj i civilnoj komponenti misije, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ona je naglasila značaj učešća Vojske Srbije u sedam multinacionalnih operacija UN i tri EU, kao i podatak da brojem žena u kontingentu (24) procentualno prednjačimo među kontingentima u ovoj mirovnoj misiji i da Vojska Srbija već ide u korak sa Rezolucijom UN 2242 i petogodišnjim planom UN da se duplira broj žena u misijama.

Na svečanosti su posebno istaknuti rezultati koje je postigla srpska vojna bolnica u misiji MINUSCA.

Foto: Tanjug/Vojska Srbije Foto: Tanjug/Vojska Srbije

Od početka angažovanja, decembra 2014. godine, pregledano je preko 19.600 pacijenata iz preko 100 različitih zemalja, izvršeno je 115 operacija u opštoj anesteziji, od toga 48 su bili pacijenti sa zadobijenim povredama od upucavanja i eksplozivnih naprava, a 65 života je spašeno pacijentima, koji su primljeni u bolnicu u kritičnom stanju.

U misiji MINUSCA osim 68 pripadnika Srpske vojne bolnice, angažovana su i dva oficira na štabnim dužnostima i dva oficira na dužnostima vojnih posmatrača.

Foto: Tanjug/Vojska Srbije Foto: Tanjug/Vojska Srbije

Srpska vojna bolnica u Centralnoafričkoj Republici angažovana je od 11. decembra 2014. godine i trenutno je angažovana četvrta rotacija srpskih mirovnjaka.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zika

    19. novembar 2016 | 10:45

    Svaka čast,tu medalju dobijaju svi pripadnici..ona ne vredi kod nas!

  • Byk

    19. novembar 2016 | 13:04

    Bravo vojsko, bravi jagnjeca brigado, sramoto pa sta je sa stomacima na toj 2 slici. E moja vojsko nije ni cudo sto si dotakla dno dna, i nema dublje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA