Kako se na Srpsku novu godinu teraju zle sile: Uradite ovu jednu stvar i oteraćete baksuz petka 13!

Mali Božić se smatra završetkom božićnih svetkovina

  • 3

Večeras se dočekuje Srpska Nova godina, ali ono po čemu se ovaj doček razlikuje od prethodnih, je to što pada na petak 13. i što će atmosferu dodatno da "začini" ledena kiša koju su meteorolozi najavili. Mnogima se ne dopada sam datum zbog koga smatraju da će godina biti loša, a ako je suditi po vremenskim prilikama, ne piše nam se dobro. Ipak, postoje određeni, jednostavni rituali, kojima možemo oterati maler od sebe.

Beogradska zimska čarolija: Deda Mraz, klovnovi, baloni i slatkiši za najmlađe!

Srbi sutra slave Mali Božić: Ovo su sva verovanja za taj sveti dan, a jednu stvar NEMOJTE NIKAKO da radite!

Za početak, predlažemo vam da, ako je proslavljate kod kuće, pripremite svečanu trpezu.

Kako običaj nalaže, na trpezu se iznosi ono što je jesenas spremljeno za zimu - pršuta, slanina, kavurma, čvarci, švargla, kobasice, kajmak, mladi i prevreli sir, vruće pogače, proja, turšija, kiseli kupus, strugana rotkva i ajvar. Za glavno jelo bi valjalo da imate pečeno prase.

U pojedinim gradovima su se u ponoć služile krofne, a u jednu se stavljao zlatnik jer se veruje da će osoba koja pronađe zlatnik u krofni imati uspešnu godinu. Krofna je zamena za česnicu.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Upravo zbog toga što za Srpsku Novu godinu postoje rituali kao kod Božića, Srpska nova godina se naziva i Mali Božić. Jedan od istih rituala je i taj da deca treba da budu okupljena u kući, i da imate sačuvan badnjak.  Mali Božić se smatra završetkom božićnih svetkovina.

Bez obzira na to što ovaj doček pada na "crni petak", postoje određeni rituali koji, ako se rade na današnji dan, imaju čistilačko dejstvo i ulogu jačanja Sunčeve svetlosti i toplote.

Tako u mnogim mestima Vojvodine, danas je običaj da se na raskršićima pale vatre i teraju Božić tako što momci na konjima obilaze viđenije kuće u selu. Njih i njihove konje, domaćini nude raznim poslasticama, obezbeđujući tako dobro zdravlje i blagodet celoj porodici. U Hercegovini, recimo, ostatke badnjaka od Božića spaljuju na Mali Božić.

Veruje se da će upravo graja, muzika i smeh oterati nečastive sile na današnji dan. Zato, uživajte uz hranu, piće, razgovor i muziku, i ne bojte se ničega!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA