≫ 

Tihomir Stanić: Borio sam se 10 godina da snimim film o Jasenovcu, ali nisam uspeo da sakupim novac

- Celog detinjstva sam slušao priče o Jasenovcu od majke i rođaka. Čak sam i upoznao ljude koji su preživeli boravak u tom jezivom logoru - rekao je glumac

  • 36

Glumac i producent Tihomir Stanić posle deset godina odustao je od snimanja filma o Jasenovcu jer nije uspeo da sakupi novac za ovaj projakat. Najveća želja mu je bila da na filmskom platnu prikaže strašan pogrom Srba u ustaškom logoru, ali niko nije hteo da mu da pare.

Otkriveni nepoznati zločini u Jasenovcu: Zatvorenici se smrzavali do smrti, a oni koji prežive dobiju metak u potiljak (FOTO)

Ovo ostvarenje najavljivano je kao srpska "Šindlerova lista", ali su izgledi da će film ugledati svetlost dana sve manji, jer za njegov završetak fali više od dva miliona evra.

- Za sada sam odustao od snimanja filma o Jasenovcu. Borio sam se deset godina da ekranizujem priču o najvećem srpskom stratištu, ali nijedna institucija nije zainteresovana za to. Žao mi je zbog toga. Napisao sam scenario, počeo snimanje, ali je sve tu stalo. A ja ne mogu ovo da izguram sam. Nemam snage, a ni energije da se dalje borim. Potrebno je 2.320.000 evra da se snimi film. Deklarativno mi svi pružaju podršku, ali niko ne daje pare - istakao je Stanić za "Informer" i dodao da se nada da će se ovaj film jednom ipak snimiti.

- Možda to ne uradim ja, već neko drugi. Ljudi doskora nisu čuli za Dijanu Budisavljević, koja je spasla 12.000 srpske dece iz logora. Nije pripadala nikakvoj organizaciji, već je njeno angažovanje bilo plod njene lične odluke i hrabrosti. Ona, ali i mnogi drugi zaslužuju da se njihova borba ispriča na filmu - dodao je glumac.

TEK SADA JE OTKRIVENA ISTINA: Mučena starica Julka PREŽIVELA JASENOVAC, ALI NE I "OLUJU"

Stanić već zna i koje bi glumce voleo da vidi u glavnim ulogama.

Foto: Wikipedia/Mladifilozof Foto: Wikipedia/Mladifilozof

- Mislim da bi Dijanu mogla da glumi Anica Dobra. Glavnog komandanta logora Maksa Luburića igrao bi Marko Janketić - rekao je glumac.

Stanić Priznaje da je finansijska pomoć stigla sa neočekivane strane, ali da nikako nije dovoljna.

- Snimanje smo započeli pre dve godine u Inzbruku, na groblju heroine Dijane Budisavljević. Novčano su nas pomogli grad Inzbruk i gradonačelnica ristina Opiz Plorer. To je jedina pomoć koju smo dobili - istakao je Tihomir Stanić.

Stanić je objasnio da je film trebalo da bude njegov moralni dug prema nastradalima.

- Odrastao sam 12 kilometara od samog logora Jasenovac, u Kozarskoj Dubici. Celog detinjstva sam slušao priče o Jasenovcu od majke i rođaka. Čak sam i upoznao ljude koji su preživeli boravak u tom jezivom logoru. Film je trebalo da bude moj moralni dug prema njima - dodao je glumac.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eeee

    13. januar 2017 | 22:25

    Ajmo Karici, Kostici,Miskovici i ostali... Sad se pokazite,za vas je to sica...

  • Dag

    15. januar 2017 | 12:33

    Nazalost,ta tragicna prica se izvlaci iz zaborava,samo zbog politicke promocije, i trenutne situacije ,u odnosima - dva naroda... (Predlog komentatora je na mestu.Otvorite racun.Od ove vlasti ,ne treba ocekivati - pomoc.Oni su sami sebi - dovoljni.)...

  • NS

    13. januar 2017 | 22:30

    Strasno. Zato ce srbi da nestanu. U bosni prvo kazu srebrenica pa onda ustaju iz kreveta. Napravili od jednog, realno zlocina u srebrenici, genocid veci od jasenovca I ausvica. Zasto? Zato sto ne prestaju da pricaju o tome, snimaju filmove, emisije, aplikacije... a stbi??? Cute! Kriju zrtve. Za srbe je sramota ispasti zrtva, iako smo najvece zrtve u zadnjih petsto godina na ovim prostorima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA