Otkriveni nepoznati zločini u Jasenovcu: Zatvorenici se smrzavali do smrti, a oni koji prežive dobiju metak u potiljak (FOTO)

Najveći masakr zarobljenika dogodio se 17. jula 1942. godine kada su nacistički čuvari i njihovi norveški saradnici pobili stotine zarobljenika kako bi suzbili epidemiju tifusa

  • 2

Pod upravom Ante Pavelića i njegovim ustaškim režimom počinjena su brojna zverstva, a Jasenovac je samo najvidljiviji preostali simbol NDH. Ono o čemu se manje priča je činjenica da su ustaše slale zarobljenika na prisilni rad širom okupirane Evrope. Tako je po njihovoj naredbi otpremljeno nekoliko hiljada, većinom političkih, zarobljenika daleko na Evropski sever, u polarni krug.

ŠOKANTNO! USTAŠA JE SRPSKA REČ! Srbi su bili ustaše vekovima pre Hrvata (FOTO)

Daleko u ledom okovanoj Norveškoj zatvorenici su bili prisiljeni da rade na infrastrukturnim projektima. 2013. godine je norveški tabloid Dagbladet preneo priču o strahotama logora Beisfjord 1 gde su norveški čuvari redovno koristili bajonete na zarobljenicima, da je čak i nemačkim vojnicima bilo previše svega, prenosi Express.hr.

Kako tvrdi autor Knut Flovik Thoresen, drugoj grupi norveških čuvara uopšte nisu dodelili bajonete zato što su se zapovednici bojali da će se ponoviti ista priča. Konačne brojke zarobljenika sa teritorija NDH koji su prošli kroz taj logor niko ni nezna, ali pretpostavlja se da je reč o otprilike tri ili četiri hiljade.

Epidemija tifusa

Najveći masakr zarobljenika dogodio se 17. jula 1942. godine kada su nacistički čuvari i njihovi norveški saradnici pobili stotine zarobljenika kako bi suzbili epidemiju tifusa. Naime, mesec dana ranije je oko 900 zarobljenika stiglo u novoizgrađeni logor u Beisfjordu.

Uskoro su se pojavili prvi simptomi tifusa i došli su lekari kako bi pregledali zatvorenike. Lekari nisu preterano pažljivo kontrolisali ko ima tifus, a ko nema već su samo procenili ko je dovoljno mršav i ko izgleda dovoljno iscrpljeno. Zatvorenici sa dijagnozom tifusa su ostali u logoru, a zdravi zatvorenici su naterani na marširanje prema tridesetak kilometara udaljenom logoru Bjornefjel.

Foto: Wikipedia/Knight Foundation Foto: Wikipedia/Knight Foundation

Bolesnici koji su mogli da hodaju oterani su u obližnju šumu gde su morali da kopaju vlastite grobove u kojima su ih onda nemački i norveški čuvari ubijali. Kada je neki zatvorenik pokušao da pobegne, pokosila bi ga paljba iz stražarske kućice. Nepokretni bolesnici ostali su u barakama koje su polivene benzinom i spaljene, a oni su izgoreli živi.

Izgrađen spomenik

Zatvorenici koji su mislili da su se spasili jer su bili zdravi morali su da trče oko kampa Bjornefjel. Svi koji nisu uspeli da istrče svih šest krugova oko kampa su ubijeni. Nekoliko puta su čuvari terali zatvorenike na takvo trčanje i svaki put bi ubijali previše slabe za trčanje.

Godinama nakon rata izgrađen je spomenik u obliku obeliska na mestu streljanja zatvorenika.

- Ovaj nadgrobni spomenik zahvalnosti norveškog i jugoslovenskog naroda podignut je 1949. za uspomenu na preko 500 Jugoslovena koji kao žrtve nacizma dadoše svoje živote u nemačkom logoru u Beisfjordu. 1942.-1943. do groba verni svojoj otadžbini i slobodi - piše na spomeniku koji i danas stoji na hladnom norveškom severu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Peki

    13. januar 2017 | 14:04

    I sada nasledjici tih i takvih ( drugo i trece koleno...) "kroje" sudbinu nama i slicnim nama. I sta drugo ocekivati od onoga sto nam se desava.

  • Suri

    13. januar 2017 | 14:01

    Ovo, Kolindi prezentovati!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA