≫ 

POSLE 18 GODINA KRENUO ISTORIJSKI VOZ: Beograd - Kosovska Mitrovica, povratna karta 1.600 dinara, polazak jednom nedeljno (FOTO)

Novi ruski dizel motorni voz je ukrašena motivima kulturnog i duhovnog nasleđa Srbije sa Kosova i Metohiji

Prvi voz, koji će posle 18 godina direktno ići od Beograda do Kosovske Mitrovice, krenuo je danas sa Glavne železničke stanice u Beogradu, a ispratio ga je direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić.

Istorijski voz iz Beograda ka Kosovu nosi jaku poruku Albancima na njihovom jeziku!

Ðurić je rekao novinarima da voz nikako ne može biti prvokacija za Prištinu, s obzirom da je ukrašen svetskom kulturnom baštinom koja je na Uneskovoj listi.

Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM

Da li je ovo realno? Pogledajte kako će izgledati voz od Beograda do Kosovske Mitrovice

Novi ruski dizel motorni voz je ukrašena motivima kulturnog i duhovnog nasleđa Srbije sa Kosova i Metohiji.

Edita traži da EU zaustavi voz Beograd-Kosovska Mitrovica!

- To je produžetak postojeće linije od Kraljeva do Kosovske Mitrovice, koja postoji već 10 godina i nije nikakva novina u političkom smislu - naglasio je Ðurić. On je rekao da bi svako zaustavljanje tog voza na ulasku u KiM predstavljalo kršenje ljudskih prava i slobode kretanja građana, a što je zatražila kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri.

Ðurić kaže da ne vidi nikakav problem jer kroz centralnu Srbiju "mirno prolaze desetine autobusa i drugih prevoznih sredstava albanskih prevoznika sa KiM i nikada nemaju nikakvih problema".

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Na pitanje da li će Srbija primenjivati reciprocitet ako vozu bude zabranjeno da uđe na Kosovo, Ðurić je rekao da svi razumni ljudi treba da osude svako razmišljanje o ugrožavanju osnovnih ljudskih prava, kao što je sloboda kretanja.

- To je sve što mogu da vam kažem - rekao je Ðurić.

Ima onih, kako kaže, koji u svemu što je dobro pokušavaju da pronađu nešto što je loše, a voz je prevozno sredstvo koje ide od tačke A do tačke B i treba da poveže ljude i učini da svi budu bliže, "a, ne da bilo koga dele i odvajaju", dodao je Ðurić. Kako je rekao, reč je o nekoj vrsti pokretne izložbe koja je delo svetski poznatog autora Andreja Vasiljevića.

Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM

Ðurić je sa novinarima putovao vozom do Topčidera.

To je promotivna vožnja, a probna linija Beograd - Kosovska Mitrovica biće uspostavljena od 20. januara do 26. februara, nakon čega će biti odlučeno da li će postati redovna linija.

Foto: Promo Foto: Promo

Voz će saobraćati rutom Beograd-Mladenovac-Lapovo-Kragujevac-Kraljevo-Raška-Kosovska Mitrovica.

- Srećna nova godina svima koji slave. Lep početak nove pravoslavne godine. Prvi put posle nove godine, sa najsavremenijom garniturom kreće voz Beograd - Kosovska Mitrovica, na zahtev mnogobrojnih građana i studenata koji žele da budu mnogo bolje povezani sa Beogradom, Kragujevcem i drugim mestima u Šumadiji i centralnoj Srbiji - rekao je Ðurić dodajući da je to primarna uloga voza.

Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM

On je zahvalio i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture što je omogućilo realizaciju ove ideje.

Ðurić je istakao da je to savremeni voz i prvi koji je u Srbiji u potpunosti opremljen internetom.

- Očekujem da će studenti Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici biti među glavnim korisnicima voza - naglasio je Ðurić. On je kazao da će u narednom periodu i sam sa velikim zadovoljstvom koristiti taj voz.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ðurić je rekao da će ukupan iznos troškova voza biti objavljen i da je trenutna procena da će u probnom periodu to iznositi malo manje od 18.000 evra, a u to nisu uračunate karte koje će putnici plaćati.

- Može vrlo lako da se desi da ova linija bude i ekonomski isplativa - kazao je on.

Prema njegovim rečima, povratna karta od Beograda do Kosovske Mitrovice će biti oko 1.600 dinara dok je prosečna autobuska povratna karta oko 2.800 dinara.

Na pitanje da prokometariše natpis na vozu "Kosovo je srbsko", Ðurić je odgovorio da je natpis ispisan i na slovačkom jeziku.

- Ovo je neko čudno vreme kada i Ivu Andrića proglašavaju fašistom, pa me ne bi začudilo da bude i onih koji Uneskovu kulturnu baštinu proglasiti neprimerenom. Mislim da je lepo da se kroz pokretnu izložbu pošalje poruka da mi brinemo o našoj kulturnoj i duhovnoj baštini i da je to nešto što treba da približi ljude kulturi - istakao je Ðurić.

Foto: Promo Foto: Promo

V.d. generalnog direktora Srbija voza Jugoslav Jović je rekao da na zahtev Kancelarije za KiM uvode direktan voz do Kosovske Mitrovice.

- Sadašnji proračun kaže da uz učešće opštine Kosovska Mitrovica i prihoda od karata da će voz biti isplativ - naveo je Jović.

Voz je unutra ukrašen slikama freski iz četiri manastira na KiM koji su zaštićeni Uneskovom listom svetske baštine od 2004, a od 2006. su na listi ugrožene svetske baštine i to su manastiri - Gračanica, Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška i Pećka patrijaršija.

Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM Foto: Tanjug/Kancelarija za KiM

Voz je spolja ukrašen zastavom Srbje i nazivima srpskih crkava, manistara i srednjevekovnih gradova na KiM, kao i natpisom Kosovo je Srbija na 21 jeziku, među kojima je i albanski.

Povratak voza iz Kosovske Mitrovice je planiran u sutra u 10.40 sati.

Voz će u probnom peirodu saobraćati dva puta nedeljno, sa polaskom u petak iz Kosovske Mitrovice u 10.45 i u nedelju polaskom iz Beograda u 8.30 sati.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Jelena

  14. januar 2017 | 10:27

  Hvala svima koji su upriličili da voz izgleda veličanstveno i verujem da će još više povezati ljude sa KiM sa Beogradom.

 • Dule

  14. januar 2017 | 10:26

  Moze se slobodno reci da je ovo jedan od istorijskih dana za Srbiju.

 • Dejana

  14. januar 2017 | 12:25

  Jos jedan od dokaza da nas narod na Kosovu nije zaboravljen.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA