≫ 

Kraj drame u vozu koji je krenuo za Kosovsku Mitrovicu: Putnici se iz Raške vraćaju za Beograd (FOTO) (VIDEO)

Voz je iz bezbednosnih razloga skoro četiti sata stajao na stanici Raška

Voz koji se jutros uputio ka Kosovskoj Mitrovici krenuo je za Beograd u 20:45, potvrdio nam je direktor Medija Centra Železnica Srbije, Nenad Stanisavljević. Pre toga je zaustavljen na stanici u Raškoj gde je stajao skoro četiri sata. Za redovne putnike postoji autobus koji će ih odvesti do Kosovske Mitrovice, rečeno je novinarima koji se nalaze u tom vozu.

VOZ NE MOŽE NA KOSOVO: Albanci ga ne puštaju u južnu srpsku pokrajinu?!

00:15 Šefica diplomatije EU Federika Mogerini i njen tim pažljivo prate razvoj odnosa između Beograda i Prištine u poslednjih par dana, uključujući i subotnji događaj, naglašeno je noćas u kancelariji šefice EU diplomatije.

- EU je u stalnom kontaktu sa obe strane povodom događaja od subote. Visoka predstavnica je već razgovarala sa premijerom Vučićem - izjavila je portparolka Federike Mogerini Maja Kocijančić.

23:27 Svetske agencije izvestile su večeras o zaustavljanju voza koji je iz Beograda posle 18 godina krenuo za Kosovsku Mitrovicu prenoseći reakcije iz Beograda i Prištine uz ocenu da je današnji događaj usledio posle tenzija koje su počele sa slučajem Ramuša Haradinaja. AP navodi da je zaustavljanje voza izazvalo "dramatičnu eskalaciju tenzija između bivših ratnih neprijatelja".

21:55 U vozu se orila pesma "Oj Kosovo, Kosovo" dok su albanski specijalci čekali na šinama i stanici (VIDEO)

21:40 Pripadnici specijalne kosovske policije počeli su večeras oko 21.00 sat povlačenje iz Jarinja sa krajnjeg severa Kosova i Metohije.

21:31 Ovog mašinovođu voza su hteli da uhapse: Krenuo je iz Beograda ka Kosovu, a ovakvom scenariju se nije nadao (FOTO)

21:15 Specijalne jedinice kosovske policije ROSU sa dugim cevima i opremom za razbijanje demonstracija, koje su večeras raspoređene na železničkoj stanici u Donjem Jarinju, i dalje su na istom mestu.

20:45 Voz je iz Raške krenuo ka Beogradu.

20:27 Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić izrazio je zabrinutost zbog prisustva specijalnih jedinica Kosovske policije ROSU na severu Kosova. Rakić je od predstavnika međunarodne zajednice zatražio da izvrše pritisak na Prištinu kako bi se specijalne jedinice ROSU povukle sa severa Kosova. On je upozorio da prisustvo specijalnih snaga Kosova može izazvati reakciju Srba, pa i blokadu puteva.

20:10 U 20:30 voz će iz Raške krenuti ka Beogradu.

19:48 Direktor Medija centra Železnica Srbije, Nenad Stanisavljević, za portal Telegraf rekao je, ipak, da se još čeka na stanici.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović Foto: Tanjug/Edib Tahirović

19:30 Specijalne jedinice kosovske policije ROSU nalaze se na železničkom stajalištu Donje Jarinje na krajnjem severu Kosova.

19:03 Kosovski predsednik Hašim Tači "naredio" je da se "po svaku cenu" spreči ulazak voza "kosovskih Srba", prenosi kos sev.info. Tači je, kako je ovaj prištinski portal javio, pozvao kosovskog ministra unutrašnjih poslova Skendera Hisenija i direktora Policije Kosova Špenda Madžunija da "ne dozvole" ulazak voza i da se sačuva "teritorijalni integritet i suverenitet", piše prištinski portal Ekspres.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović Foto: Tanjug/Edib Tahirović

19:00 Vučićevo poslednje upozorenje Albancima: Ne ubijajte Srbe, zaštitićemo ih!

18:58 Iz mesta Lužane na sever Kosova u Jarinje su poslate specijalne jedinice Kosovske policije, gde je trebalo da uhapse mašinovođu i putnike. Pošto su se u Jarinju okupili lokalni Srbi, Priština je poslala 17 oklopnih vozila koji su trebali da isprovociraju sukob - rekao je premijer Aleksandar Vučić.

18:56 Specijalne jedinice ROSU htele su da večeras izazovu sukob širih razmera. Moja je odluka bila da zaustavim voz u Raškoj - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

18:45 Ukoliko bude odlučeno da voz ne produži ka Kosovskoj Mitrovici za sve putnike, za njih je obezbeđen autobuski prevoz, saznajemo iz voza.

18:31 EU se oglasila povodom zahteva kosovske ministarke Edite Tahiri da Brisel zaustavi voz Beograd-Kosovska Mitrovica, i Prištini poručila "da to nije njihov posao"

18:28 Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić predsedavaće sutra sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović Foto: Tanjug/Edib Tahirović

18:25 Jedinice Kosovske policije za region Sever izvršile su potpuni pregled pruge na severu nakon dojava na prištinskim portalima o tome da je na šinama na severu Kosova navodno postavljena eksplozivna naprava, a namenjena vozu koji je jutros krenuo iz Beograda ka Kosovskoj Mitrovici.

Pruga potpuno pregledana nema eksploziva na šinama; Hisini: Kosovska policija će primeniti zakon u slučaju voza

18:15 Na administrativnoj liniji sve je na ivici sukoba između albanske policije i Srba. Specijalne albanske snage ROSU krenule su ka tom odredištu.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović Foto: Tanjug/Edib Tahirović

18:14 Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sazvao je za 18:30 hitnu sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti povodom situacije na Kosovu.

Vučić zakazao hitnu sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, očekuje se vanredna pres konferencija povodom situacije na Kosovu

Foto: Tanjug/Edib Tahirović Foto: Tanjug/Edib Tahirović

18:12 Kosovski ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni izjavio je da će njegovo ministarstvo delovati prema zakonu i kosovskom ustavu.

- Uveravam vas da će Ministarstvo unutrašnjih poslova i kosovska policija primeniti zakon u cilju očuvanja ustavnosti i legalnosti - izjavio je Hiseni.

18:10 Među putnicima se može čuti da se ovako nešto moglo i očekivati. Neki čak razmišljaju i da napuste voz.

18:05 Prema najnovijim informacijama koje dobijamo iz voza, putnicima su upućene pretnje da ih, ukoliko krenu ka Kosovskoj Mitrovici čekaju minobacači, rakete i mine.

18:00 U Kraljevu je u voz ušao veći broj ljudi i voz je skoro pun.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

SPREMAO SE NAPAD NA SRPSKI VOZ: Usnimljene osobe kako postavljaju mine uz šine, specijalci proveravali prugu

17:50 Prema informacijama koje je dobio Telegraf, u vozu se nalazi dovoljna količina hrane i pića za putnike.

- Trebalo je da na ovoj stanici napravimo pauzu od samo 15 minuta, ali se prilično odužilo. Mi dobijamo informacije da se doček u Kosovskoj Mitrovici i dalje priprema, ali u vozu se sve više pominje da ćemo, skoro sigurno, krenuti nazad, za Beograd. Svašta smo čuli, pa već počinje da se uvlači nervoza među ljude u vozu - kaže nam jedan od putnika koji se nalazi u vozu.

Podsećamo, Vlada Kosova donela je odluku da novi srpski srpski voz ne može da uđe na teritoriju južne srpske pokrajine. Na stajalištu u Donjem Jarinju nalazi se oko 50 pripadnika kosovske policije koji iščekuju dolazak voza, a na licu mesta je i oko desetak policijskih vozila.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Specijalne jedinice kosovske policije proverile su prugu na severu Kosova posle objavljivanja snimka na kojem se vidi kako nepoznate osobe postavljaju mine uz šine. Utvrđeno je da na pruzi nema eksploziva.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

(J.Stakić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • serdar

    14. januar 2017 | 18:37

    Imamo posla sa fanaticima i maloumnicima.

  • Lijepa li si.

    14. januar 2017 | 21:36

    Kratko neko putovanje!

  • Milos

    14. januar 2017 | 18:08

    ma hajte bre nazad , svaki zivot srbina drag a tu stoku albansku treba spaliti nedatimnikakav prolaz kroz srbiju i ovo malo gamadi sto ih u srbiji ima proterati neka idu uAlbaniju nek cuvaju ovce

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA