Ljubomorno čuvani dragulj Srbije: Najneobičnije selo ikada, nikome nije jasno kako i dalje opstaje! (FOTO)

Kako vam izgleda selo sa slike? Da li vam domaćinstva deluju neobično? Pogledajte dobro jer pred vama nisu obične trošne kućice starinskog izgleda – pred vama je jedinstvena ambijentalna celina koja predstavlja zaštićeno bogatstvo Srbije

  • 11

Staroplaninsko selo Gostuša, koje godinama istražuju stručnjaci, jedinstveno je po tome što što su kuće i ostali objekti u njemu izgrađeni od kamena i blata. Sve što su meštani mogli da izgrade, izgradili su koristeći kamen koji se nalazi u okruženju.

SVAĐA U OVOM SELU TRAJE 100 GODINA: Ratuju zbog imena, dali su zavet da nemaju seks s neprijateljem (FOTO) (VIDEO)

Ovo selo, koje se u poslednjim godinama svelo na stotinaka uglavnom starijih stanovnika, predstavlja jedinstvenu ambijentalnu celinu i proglašeno je zaštićenim kulturno-istorijskim dobrom.

A photo posted by Ivan Medenica (@ivan.medenica) on

Zanimljiva i nesvakidašnja, priča o Gostuši prešla je granice Srbije i privukla pažnju stručnjaka širom sveta.

Ono što je do sada utvrđeno jeste da su kuće zidane bez maltera ili bilo kog drugog vezivnog materijala, tačnije tehnikom pod nazivom suvozidica. To znači da umesto ćeramide i crepa, kao osnovni materijal za pokrivanje služe kamene ploče, pa su sve zgrade praktično od temelja do krova, od kamena. Za izvođenje ovakvih radova potrebni su veliko majstorstvo, iskustvo i trud.

Iako podignute na nizbrdici, bez savremenih materijala i prepuštene zubu vremena, ove kuće i dalje odolevaju, što samo pokazuje s kolikim su majstorstvom građene. Prethodnih godina u Gostuši su i obnovljene neke od njih, pa danas tamo postoje i kategorisana tursitička domaćinstva i etno-kuće.

A photo posted by Chelleline Cards (@chelleline) on

Selo se nalazi na 30-ak kilometara od Pirota. Duh minulog vremena i tradicija čuvanja stoke, pravljenja gastronomskih specijaliteta i autentična arhitektura, samo su neki od razloga za posetu Gostuši.

A photo posted by Ivo Dimitrov (@ivo_jpm) on

Svetska banka finansirala je obnovu nekih objekata u ovom selu, dok je Turistička organizacija Pirota uključena u korišćenje kapaciteta za seoski turizam, tako da postoji interes da se se specifičan ambijent očuva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srboljub

    17. januar 2017 | 12:29

    Isto ako ne i lepše je RAJAC kod Negotina čuven po vinu i dobroj klopi.

  • Xxx

    17. januar 2017 | 13:30

    Ima kod nas u selu koliko hoces takvih kuća,... sta je tu sad toliko čudno, ... volela sam najviše kod moje prabake da idem, bas iz tog razloga! Čak i patos je bio od nabivene zemlje napravljen,.. lepa stara vremena..

  • Mare Srbija

    17. januar 2017 | 12:23

    Ima još jedno selo slično ovome,celo je od kamenih ploča. Zove se Grabovnica,kod Kuršumlije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA