U ovom selu na Bogojavljenje žrtvuju ovna za zdravlje i sreću, a onda počinje LICITACIJA ZA ČASNI KRST (FOTO)

Vernici koji nisu spremni da se pokvase, dovoljno je da se uhvate za novčanik, a onaj koji najviše ponudi, od crkve će dobiti osvešteni krst za zdravlje i sreću, koji će u njihovom domu stajati 40 dana

  • 1
Foto: telegraf. mk Foto: telegraf. mk

Vađenjem časnog krsta iz hladnih voda makedonskih reka i jezera 19. januara, obeležen je veliki hrišćanski praznik - Bogojavljenje, ili Vodice, kako se on naziva u Makedoniji. Ledene vode nisu predstavljale prepreku smelim učesnicima da skoče u reke i jezera utrkujući se ko će prvi uhvatiti časni krst.

Srbin u Ulcinju prvi doplivao do Časnog krsta: Slavilo se u moru uz staru trobojku koja je prkosila hladnom vetru (FOTO)

U Skoplju je to pošlo za rukom Bobanu Pavlovskom iz Ohrida, a u Ohridu, po četvrti put, Petru Rupeskom iz sela Varoš.

Bogojavljanje, dan kada je u reci Jordan bio kršten Isus Hrist, u Makedoniji ima i svoje specifičnosti. Tako, recimo, žitelji skopskog sela Kadino za praznik Vodice, uz muziku, žrtvuju ovna, verujući da će im žrtva koju prinose doneti sreću i zdravlje.

Dužnost da kolje ovnove za Bogojavljenje godinama je obavljao Andrea Stoilkovski. To je u selu vekovna tradicija, a kurban je delom za crkvu, a delom za pripremanje jela za celo selo.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Na Bogojavljenje se u ovom skopskom selu biraju i kumovi. Prema kanonima, crkva ovakve običaje ne podržava zato što je Isusovo raspeće poslednja žrtva za čovečanstvo.

Uprkos tome, žitelji sela Kadino veliki hrišćanski praznik obeležavaju na drugačiji način. Predveče, kada se služi blagoslovena čorba u crkvenom dvorištu, vrši se i licitacija za krst. Ona ponekad dostiže cifru i do 500 evra, a novac kao donacija ostaje u crkvenoj kasi.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Javna licitacija nije specifična samo za selo Kadino. To se radi i u drugim makedonskim crkvama i manastirima. Vernici koji nisu spremni da se pokvase, dovoljno je da se uhvate za novčanik, a onaj koji najviše ponudi, od crkve će dobiti osvešteni krst za zdravlje i sreću, koji će u njihovom domu stajati 40 dana.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Teolozi kažu da su licitacije u crkvama i manastirima u najmanju ruku vulgarne, ali u sedištu MPC u Skoplju su objasnili da je teorija jedno, a praksa drugo. Licitacija pokazuje da i MPC živi u savremenom duhu, a takav način za prikupljanje novca za crkve je apsolutno dozvoljen.

To znači da osim kupovanja sveća i stavljanja para na ikone, vernici u Makedoniji novac crkvi mogu legalno ostaviti i na javnim licitacijama.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    19. januar 2017 | 18:45

    Zrtvovanje zivotinje nije hriscanski obicaj. To su starozavetni obicaju koje je Hrist odbacio. Zrtvuje se hleb u ime Hrista.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA