Kako je umro američki san

Politički komentator i nekadašnji savetnik Bila Klintona Pol Begala kaže da je srednja klasa u SAD doživela kolaps

  • 0

Smrt američkog sna, kao poslednju žrtvu depresije proistekle iz razdoblja vladavine bivšeg predsednika Džordža Buša, opisuje za Njuzvik Pol Begala.

Politički komentator i bivši savetnik Bila Klintona smatra da "američki san umire". On navodi da nedavni izveštaj Centralne banke SAD ukazuje na kolaps srednje klase. Od 2007. do 2010. srednja vrednost bogatstva pala je za čak 40 odsto.

Kao i uvek, bogati su dobro prošli - njihovo bogatstvo povećalo se, a svima drugima istopilo. To je zato što je bogatstvo onih najbogatijih manje vezano uz nekretnine, a više uz deonice i obveznice, koje su u Bušovoj depresiji prošle bolje od cena porodičnih domova.

Rađanje američke srednje klase bio je rezultat političkih odluka, a one su presudile i njenoj smrti, piše Begala i navodi da je nakon Drugog svetskog rata Amerika imala dužničku krizu. Spasavanje sveta je skupo, i to je razlog zbog kojeg je dug 1945. bio daleko veći nego danas. Velika generacija morala je doneti teške odluke.

Danas, kaže on, opet se suočavamo s dužničkom krizom. Američka elita je zabrinuta, bolje rečeno, uspaničena. Opravdano. Ali gde su sada komisije visokih uglednika koje će prozboriti o padu srednje klase?

Begala dodaje da Obama ispravno opisuje ovo razdoblje kao “presudni trenutak za srednju klasu”, ali guverneri i gradonačelnici širom SAD prisiljeni su da otpuštaju nastavnike, policajce i vatrogasce – ljude koji služe, štite i obrazuju srednju klasu, koji mogu pomoći siromašnima da se uzdignu do srednje klase, a pripadnicima srednje klase da prosperiraju".

Uprkos onome što predsednik priča, privatnom sektoru ne ide dobro. Od početka oporavka, taj sektor je stvorio 4,3 miliona novih radnih mesta, a u javnom sektoru ukinuto ih je čak 600.000.

Begala, ipak, smatra da Amerika "u sadašnji nered nije dospela zato što je imala previše učitelja, policajaca ili vatrogasaca. Tu smo gde smo zato što smo smanjili poreze, uglavnom bogatima, vodili dva rata na državni dug i deregulisali Vol Strit. Ako se ne suočimo s pravim razlozima, nikada se nećemo rešiti duga".

(Telegraf.rs / Izvor: B92, Njuzvik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA