• 3

Godinama mu se smeju, a on dominira internetom i zgrće ozbiljne pare: Dolaze mu i bolesni, znaju kakav proizvod ima (FOTO)

Šta bi rekao veliki knjaz Miloš da zna kako se mangulice prodaju online?

  • 3
Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Stočar Milinko Vasiljević, iz sela Gornja Trnava kod Topole, većinu svojih svinja mangulica prodao je putem interneta. Onlajn prodate svinje stigle su do Beograda, Niša i Novog Sada. Ipak, zbog slabe prodaje u Šumadiji, Milinko je za dve trećine smanjio broj svinja.

Zašto se mladi ljudi u Srbiji vraćaju na selo: Neće stres, hoće da budu gazde, hoće zdravu decu (FOTO)

DANSKE SVINJE SU TEMPIRANA BOMBA: Više od pola zaraženo OPASNOM BAKTERIJOM, a i dalje se izvoze širom Evrope

Ovaj šumadijski stočar uprkos muci, smeje se na pomisao šta bi bilo da je knjaz Miloš, zahvaljujući kome je rasa mangulica i nastala, znao da će ove svinje bolje "ići" onlajn nego na pijaci.

- Da mi nije sinova koji znaju gde ponudu oglasiti, ja bih propao sa mangulicama. Da mi je neko pričao da ću poludivlje svinje prodavati preko interneta, smejao bih se grohotom. Ipak, ispostavilo se da Beograđani, ali i Nišlije i Novosađani, više cene mangulicu od Šumadinaca.

- Ovi naši dođu i kažu mi da mi svinje slabo napreduju, da su sitne, a ja ne mogu da im objasnim da se mangulica ne tovi, da ona jede mnogo voća, povrća i trave, da joj je meso lek. I onda ispade da svinje prodajem samo onlajn - češka se po glavi stočar.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Ipak, onlajn prodaja svinja nije tolika da bi Vasiljević i dalje držao 120 svinja biranih sorti, pa je broj sveo na tek 30. Toliko je potrebno za internet i šačicu kupaca u Šumadiji.

- Na prag mi dolaze samo iskusni, koji znaju da mangulica ima manje holesterola od piletine, da je meso ukusnije i zdravije, da je mast mangulice lek za bronhitis i astmu. Ipak, to nije dovoljno da bih je i dalje držao. Ostaviću za sebe i malo za ove s' interneta- kaže Vasiljević.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

3 EVRA PO KILOGRAMU

Onlajn mangulice trenutno koštaju od 1,5 do tri evra po kilogramu žive vage. Mast mangulice košta od 600 do 800 dinara po kilogramu.

Zabeleženo je da je knjaz Miloš mađarskom grofu Jozefu Arcduku poklonio određeni broj svinja koje su zvali Šumadija, odnosno Šumadinka.

U Miloševo vreme, Srbija je bila poznata upravo po gajenju svinja. Šumadinka je ukrštana na imanju Kis Jeno sa nekim mađarskim rasama (bakonyi i szalantor) pa je tako stvorena posebna rasa svinja pod nazivom mangulica.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Zbog toga što je ova rasa nezahtevna i otporna bila je vrlo popularna u Vojvodini i Mađarskoj od XIX veka sve do pedesetih godina prošlog veka. Tadašnje evropsko tržište je osim mesa tražilo i mast i slaninu.

(Marija Raca)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljudmila

    Kupujem dutpze vreme samo mast od mangulice, kao i kobasice. Ukusno je i nema loseg holesterola, uz maslinovo ulje, najzdravija masnoca. U Madzarskoj radnji u Novopazarskoj ul. Ima svega po povoljnim cenama, preporucujem

  • Ivan1

    Sve posovanje ali brate 800 kg masti mangulice pretera ga u Zemunu u radnji sve od mangulice 1 kg masti 320 d,to je kod Muhara.

  • DELIJA

    Ovo je posten posao i nema razloga niko da mu se smeje! Podrzavam ovakve postene ljude!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima