PREŽIVELI SU AUŠVIC A SADA SU OPET KOD ZIDA SMRTI: Nose ove šalove i poručuju da će raditi istu stvar do kraja života (FOTO)

Drugi svetski rat odneo je, pored ostalog, preko šest miliona nedužnih žrtava - pripadnika jevrejskog naroda

  • 6

Više desetina preživelih zatočenika Aušvica položilo je danas vence i cveće ispred ozloglašenog "zida smrti" u tom bivšem nacističkom koncentarcionom logoru kako bi odali poštu žrtvama tog logora, oslobođenog pre 72. godine.

Kako je Bah pomogao češkoj devojčici da preživi Aušvic: Čudesni život Zuzane Ruzickove (VIDEO)

Preživeli logoraši odali su poštu ubijenima noseći šalove na pruge koji podsećaju na odeću zatočenika logora, kao i molitvama i paljenjem cveća na zidu.

- Dok god sam živa, dolaziću ovde - rekla je za agenciju PAP jedna od preživelih, Poljakinja Janina Malec, čiji su roditelji ubijeni kod "zida smrti", preneo je AP.

Istovremeno, nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer poručio je u Nemačkoj da njegova zemlja ostaje posvećena obeležavanju genocida, sećanju na žrtve logora i preuzimanju odgovornosti za zločine.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U svetu se danas obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Opredeljujući se za dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovane na predrasudama.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Drugi svetski rat odneo je, pored ostalog, preko šest miliona nedužnih žrtava - pripadnika jevrejskog naroda.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Билећа Корићанин

    27. januar 2017 | 14:02

    Да , само ви па ви . Шта је било са другим злочинима као Јасеновац ? Зашто се тај незампљћени злочин не помиње ? Чим неко само мало подигне глас против вас одма је антисемист

  • Persa

    27. januar 2017 | 13:52

    bila sam dva puta ,jeziv osecaj dok citate parolu na ulasku u logor :"Rad spasava coveka " a pored se nalazi jedna gasna komora ,sta je to otkacilo nemacke mozgove i kako su se pretvirili u zveri ? Uzas je to !

  • Cika Velja

    29. januar 2017 | 20:23

    Prvi logorasi nacisticke Nemacke su bili Nemci,Medjunarodni istrazivaci Biblije,koji su odbili da dignu ruku kao znak pozdrava Hitleru,odbili su da prihvate knjizice kao clanovi Hitlerove partije,ODBILI SU DA UBIJAJU DRUGE LJUDE,i zbog tog bili prvi logorasi nacistickog rezima! Najgore od svega,u svakom trenu su mogli da potpisu lojalnost Hitleru ici kuci! Oni to nisu uradili!? Osim njih,niko se ovako masovno nije usprotivio nacizmu! Malo se o njima prica i zna,a bili su samo ljudi,ali ipak heroji svog vremena! Hitler se javno zakleo da ce ih istrebiti...njega odavno nema a oni su nepromenjenog stava spram religije i politike,jos uvek tu! Danas su svedoci,kao i onda,svog Boga Jehove!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA