SRPSKO ZDRAVSTVO BOLJE I OD GRČKOG: Srbija ostvarila najveći napredak na listi evropskih sistema

Naša država je ostvarila 116 bodova više nego prošle godine, kada je zauzela 30. mesto, što Srbiji, prema oceni istraživača ove organizacije, daje titulu "države sa najvećim napretkom 2016. godine"

  • 72

Srbija je napredovala na listi evropskih zdravstvenih sistema u odnosu na prošlu godinu i prema ovogodišnjem izveštaju Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI) zauzima 24. mesto, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

U januaru konkurs za 500 radnika u zdravstvu

DRŽAVA PLAĆA LEČENJE KOD PRIVATNIKA! Sve što vam treba je JEDNA POTVRDA

Naša država je ostvarila 116 bodova više nego prošle godine, kada je zauzela 30. mesto, što Srbiji, prema oceni istraživača ove organizacije, daje titulu "države sa najvećim napretkom 2016. godine".

- Srbija je ovakav uspeh zaslužila pre svega efektima uvođenja novog informacionog sistema u zdravstvo, koji je uticao na bolju dostupnost zdravstvene zaštite, ali i na smanjenje lista i vremena čekanja . Ocenjivači EHCI konstatuju da ovaj sistem još nije implementiran u potpunosti, pa da zato očekuju još bolje rezultate do kraja 2017. godine kada novi integrisani zdravstveni informacioni sistem treba da počne da radi u svom punom kapacitetu - navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

U rangiranju učestvuje 35 zemalja, a Srbija je ove godine ostvarila napredak za šest mesta.

Najbolje zdravstvo prema izveštaju EHCI imaju Holanđani i Švajcarsci, dok je od bivših jugoslovenskih republika najbolje rangirana Slovenija koja je zauzela 16 mesto. Iza Srbije našli su se zdravstveni sistemi Malte, Kipra, Litvanije, Grčke, Letonije, Mađarske, Poljske, Albanije, Bugarske, Crne Gore, Rumunije.

Foto - Ilustracija: Profimedia, Wavebreak Foto - Ilustracija: Profimedia, Wavebreak

EHCI analizira zdravstvene sisteme na osnovi više indikatora - dostupnost zdravstvene zaštite, obaveštenost pacijenata, ishodi lečenja, prevencija, vreme čekanja na pojedine operacije, dostupnost lekova...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    30. januar 2017 | 17:29

    Divna vest... (Cak su u valjevsnoj bolnici ,sredili problem - stenica.)...

  • marina

    30. januar 2017 | 13:29

    Bravo za gospodina Loncara,e ovo je vest,a ne kojekakve namestene fotografije.

  • Anja

    30. januar 2017 | 13:31

    Ministarstvo zdravlja radi odlican posao i rezultati su vidljivi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA