Veljko Milković je genije, kojeg Srbija mora da čuva: Sad je izumeo i antihemoroid sedalo, spravu koja olakšava život (FOTO)

Sedalo koje je u širokoj primeni od 2008. godine zahvaljujući svom inovativnom obliku i suženom otvoru, onemogućava zatezanje vene i kao rezultat toga prirodno reguliše pražnjenje creva bez propratnih bolnih efekata, postepeno smanjuje i eliminiše bol i vremenom same hemoroide

  • 7

Akademik Veljko Milković ima toliko pronalazaka da je nemoguće sve ih zaštititi. Mnogi od njih imaju praktičnu primenu i masovno se koriste, poput solarne zemunice, staklenika i plastenika sa reflektujućim površinama, autonomni punjač akumulatora, univerzalnih alata i drugih. Ipak, član Evropske Akademije nauka u odeljenju za inovacije ne namerava tu da se zaustavi jer za "racionalnog optimistu", kako sam za sebe kaže, nema kraja...

SRBIN izmislio PASULJ koji ne nadima i ne izaziva GASOVE!

SRBIN kojeg zovu NOVI NIKOLA TESLA opet napravio nešto o čemu priča cela SRBIJA! (FOTO)

Milković je svojim najnovijim pronalaskom pokazao da mu ni medicina nije strana. On je, naime, napravio Anti-Hemoroid sedalo - medicinsko pomagalo za sve oni koji imaju probleme sa šuljevima.

Sedalo koje je u širokoj primeni od 2008. godine zahvaljujući svom inovativnom obliku i suženom otvoru, onemogućava zatezanje vene i kao rezultat toga prirodno reguliše pražnjenje creva bez propratnih bolnih efekata, postepeno smanjuje i eliminiše bol i vremenom same hemoroide.

- Iako je nemoguće biti prorok u svome mestu, ipak se dogodilo da su i pronalazač i proizvođač iz istog grada, Novog Sada. Otpočela je probna proizvodnja i u postupku je otvaranje firme - otkriva Milković.

Grupa intelektualaca i organizacija iz zemlje i inostranstva pokrenula je tokom 2014. godine inicijativu za kandidaturu Veljka Milkovića za najprestižniju naučnu nagradu - Nobelovu nagradu za fiziku za naučni dopinos otkriću novih pojava u mehanici i spoznaji prednosti upotrebe dvostepenih mehaničkih oscilacija i pogonskog klatna, po čemu je i postao poznat. I Grad Novi Sad podržao je ovu kandidaturu.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Kandidaturi su prethodili brojni građevinski i ekološki projekti inspirisani Petrovaradinskom tvrđavom.

Njegova ručna rampa za vodu sa klatnom štedi energiju oko 90 odsto jer se voda pumpa zahvaljujući korišćenju pogonskog klatna. Tako se omogućava navodnjavanje sa manje troškova, a pored toga isti princip je upotrebljiv i kod desalinizacije morske vode ili prečišćavanja zagađene vode.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

- Nagrada jedne američke firme za moj doprinos upotrebi klatna kod pumpi za vodu iznosi 200 deonica. Nagradu za isti projekat dobio sam i od Energy Globe Award-a - tvrdi ovaj naučnik.

Prednosti Milkovićevog dvostepenog mehaničkog oscilatora prepozali su u hidroelektrani na Đerdapu. Oscilator služi za pokretanje elektrogeneratora, presa, briketirki... zatim prilikom kovanja i u mnogim procesima u industriji gde se želi smanjiti utrošak energije.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Do sada je u Srbiji izrađeno desetak solarnih kuća sa kojim se, zbog njihovog načina gradnje i materijala postižu visoke uštede u grejanju i gradnji.

Ekološka kuća ima umesto klasičnog krova zemljanu zaštitu koja štiti objekat od niskih zimskih i letnjih visokih temperatura, a pored toga zidovi su zaštićeni od erozije. Eko kući nisu potrebni duboki temelji, velika ostava za ogrev, znatne grejne instalacije... Ušteda u grejanju se zasniva na reflektujućim površinama koje u velikoj meri reflektuju direktno i difuzno zračenje Sunca.

Ideje za pronalaske su mu, kako kaže, dolazile same po sebi još od predškolskog uzrasta.

- Želja je bila sve od tada više misionarska. Ideje sam želeo da podelim sa svim zainteresovanima.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Od tada ne staje, svaki njegov dan je rad, rad i samo rad... preispitivanje realnosti, sučeljavanje sa praksom...

Iako u porodici nema nekoga ko bi išao njegovim putem, u svetu je puno onih koji prate njegov rad.

- Moji naslednici su širom sveta koji istražuju moje izume. To čine razni entuzijasti, zatim studenti, profesori, inžinjeri... te se radi eksperimentalno, teorijski... Putem internet pretraživača moguć je uvid u te istraživačke aktivnosti širom sveta pod pojmovima „milkovic oscillator”, „milkovic pendulum”... - objašnjava on.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

- Međutim, nisu svi zainteresovani za moje izume dobronamerni, tako da se pojavljuju plagijati i zloupotrebe... - al', kako i stoji na početku ovog teksta, za Milkovića nema stajanja i nema kraja.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

(Slađana Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gooxi

    12. februar 2017 | 09:52

    Gde ima da se kupi ovaj pronalazak?

  • Covek/covjek

    12. februar 2017 | 09:48

    Halo staislis gdje si? Majstore pvo je srbija..ne's dobiti ni marke. Ja izgubih ruku za srbiju znas kolko je tesko kucati jednom rukom? A ti s dvije hoces da ti ova srbija da nesto? Idi, bjezi!

  • ja

    12. februar 2017 | 10:01

    ma sta mu vise ne treba nekase bazira na hemoroide bar dok nas jase da nam bude lakse

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA