Ako ste prošle godine zaradili više od OVE SUME, to morate da prijavite! Krajnji rok se bliži!

Pod dohotkom se ne podrazumeva samo plata, već i razni honorari, prihodi od izdavanja nepokretnosti, prihodi od autorskih prava, industrijske svojine

  • 11

Građani koji su lane zaradili više od 2.285.064 dinara, moraju do 15. maja da podnesu poresku prijavu za godišnji porez na dohodak. Na svaki dinar iznad ovog iznosa, mora da se plati godišnji porez. Stopa je 10 odsto, ako dohodak ne premašuje 4.57 miliona dinara, odnosno 15 odsto za iznose iznad toga.

POREZ NA VELIKE PLATE OTKRIVA: U Srbiji ima 19.887 BOGATIH građana!

Kada prođe tiket, ko plaća državi porez? Hoće li kladionice to i dalje da rade umesto igrača koji dobiju više od 11.000 dinara?

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna godišnja zarada, po zaposlenom u Srbiji, isplaćena tokom prošle godine, bila je 761.688 dinara.

Porez "na bogate" kako je već odomaćeni naziv za namet koji država naplaćuje jednom godišnje, moraju da plate oni koji su lane zaradili više od trostrukog iznosa ove prosečne zarade. 

Pod dohotkom se ne podrazumeva samo plata, već i razni honorari, prihodi od izdavanja nepokretnosti, prihodi od autorskih prava, industrijske svojine.

Ipak, ovi obveznici imaju prava na određene lične dobitke, koji ne mogu da budu veći od polovine dohotka za oporezivanje.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

To su iznosi koji se odbijaju od dohotka za oporezivanje: 40 odsto prosečne godišnje zarade (304.675 dinara) i 15 odsto prosečne godišnje zarade za izdržavanog člana porodice (114.253 dinara).

Da li u Srbiji ima manje ili više "bogataša" nego lane, biće poznato tek posle leta, kada Poreska uprava obradi pristigle prijave i pošalje rešenja za naplatu.

- Podnosiocima su u poreskim prijavama najčešće iskazali sledeća zanimanja: diplomirani ekonomista, diplomirani pravnik, inženjer, doktor, direktor, menadžer - saopštila je Poreska uprava Srbije.

(Telegraf.rs/novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aaaaaaaaa

    31. januar 2017 | 08:51

    Blago nama kada u bogate spadaju oni koji godisnje zarade mesecnu platu na zapadu! Dno!

  • Neša

    31. januar 2017 | 09:59

    Jedino poslanici će morati da prijave te plate, narod to može samo da sanja.

  • Moje S Ime

    31. januar 2017 | 09:35

    Mali javi se, tebe prozivaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA