≫ 

Nemojte da vas lažu: Evo kolika je stvarno temperatura u Srbiji!

Na vetru koža isparava i onda stvara utisak da nam je mnogo hladnije nego što jeste

  • 5

Ovih dana nas je obasjalo sunce, meteorolozi kažu da je temperatura oko dva stepena, a mi svi imamo utisak da je mnogo, mnogo hladnije.

PREOKRET: Snažno upozorenje za Srbiju, danas popodne nas očekuje ledeni zimski šok (FOTO)

Prelepa Ruskinja snimala talase u Crnom moru, u sledećem momentu su je POTOPILI (VIDEO)

Subjektivni osećaj nam govori kao da je ispod nule. Zašto se to događa, šta je subjektivni osećaj i kakvo vreme nas očekuje narednih dana rekao nam je meteorolog Đorđe Đurić sa Weather2Umbrella.

- U Beogradu je trenutno izmerena temperatura nula stepeni, a ljudi imaju osećaj da je -5. To je zbog vetra. Subjektivni osećaj vam govori da je daleko hladnije, ali taj utisak vam ostavlja vetar koji duva - kaže Đorđe.

To praktično znači da treba da verujete svom osećaju, jer ako je vama hladno, džaba što znate da napolju nije sve zamrznuto. On, takođe, otkriva po kom principu to funkcioniše.

- Na vetru koža isparava i onda stvara utisak da nam je mnogo hladnije nego što jeste - otkriva naš poznati meteorolog.

Subjektivni osećaj niže temperature će nas držati još nekoliko dana, jer će vetar duvati do kraja nedelje, pa će nam se svima činiti da je hladnije nego što jeste.

- Košava će najjače duvati u Pomoravlju i Negotinskoj krajini, a u Beogradu i većem delu Srbije nas narednih dana očekuju temperature oko nule. Uglavnom će padati kiša i sneg, a manji pad temperature biće od ponedeljka - kaže Đorđe Đurić.

On ističe da na subjektivni osećaj utiče vazduh. Sve zavisi da li je suv ili vlažan.

- Recimo, leti kada je 25 stepeni, a padaju kiše, dolazi do isparavanja vlage pa imamo utisak da je mnogo toplije. Znate ono kada sušite veš leti, a pitate se zašto se on suši dva dana? E, to je zbog vlage. U principu, subjektivni osećaj funkcioniše na tu foru - otkriva Đorđe.

(Telegraf.rs)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mile

    31. januar 2017 | 15:24

    ceo januar nas lazu uvek su veci minusi nego sto javljaju mediji....

  • Dragan

    31. januar 2017 | 16:52

    Pa valjda znam kada i koliko mi je hladno i subjektivno i objektivno. Plata mi objektivno 32000.al subjektivno imam osecaj koliko mi traje da je 15000!?

  • mik

    31. januar 2017 | 15:12

    ko sto ima da me laze nismo deca, valjda znam kad izadjem napolje. Ili mislite ono gledam na tv kazu 5 stepeni a ja izadjem u jaknu kad ono napolje treba mi bunda pa moram da se vratim ne razumijem poentu NEMOJ DA VAS LAZU O TEMPERATURI. Mada ovo nemoj da vas lazu moze da se stavi u desetine drugih bitnijih konteksta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA