Smanjene liste čekanja: Novih 75.000 termina za preglede na Poliklinici Kliničkog centra Srbije

Vrata Poliklinike za pacijente će biti otvorena od 8 do 19 sati

  • 0

Poliklinika Kliničkog centra Srbije od danas je počela da radi u dve smene, a zahvaljujući integrisanom zdravstvenom informacionom sistemu (IZIS) za februar će pacijentima na raspolaganju biti 75.000 termina za preglede, što će smanjiti liste čekanja.

Olakšanje za pacijente! Od 1. februara biće 50.000 dodatnih termina za preglede

TEHNOLOŠKO ČUDO za lečenje raka stiže u Srbiju!

Vrata Poliklinike za pacijente će biti otvorena od 8 do 19 sati, a 45.000 termina rezervisano je za pacijente koji dolaze iz domova zdravlja i bolnica i kojima će izabrani lekar preko IZIS-a zakazivati preglede, dok je 30.000 termina rezervisano za interkliničke preglede.

Direktor KCS Milika Ašanin rekao je da je implementacija IZIS-a počela u junu prošle godine i da za tako zahtevan sistem nisu imali nikakvu infrastrukturu, ali da je u međuvremenu nabavljeno 112 kompjutera i štampača, tako da je zakazivanje na taj način zaživelo.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Nadamo se da će ovaj sistem da profunkcioniše u kvalitativnom smislu i da će prvi put u srpskom zdravstvu između primara, sekundara i tercijara da se uradi podela posla, odnosno da še podeli paket usluga koji svaki nivo mora da odradi - rekao je Ašanin.

Direktor KCS je naglasio da nije bilo teško organizovati posao u dve smene i podsetio da u KCS radio 1.300 lekara i 1.078 specijalista, te da može da se organizuje ambulanti rad, a da ne trpi rad na odeljenjima i u operacionim salama. Ašanin je naglasio da je boljom organizacijom KCS smanjio liste čekanja na dijagnostiku i lečenje i da je to u velikoj meri doprinelo što je Srbija napredovala na listi evropskih zdravstvenih sistema.

- Na skener više nema listi čekanja, sada postoje liste zakazivanja. Svi pregledi se zakažu na 30 dana. Za one koji su hitni oni se slikaju odmah, a oni koji leže u bolnici u roku od 48 sati - rekao je Ašanin.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

On je dodao da se na kardiohirurgiju- operaciju revaskularizaciju srca čeka pet meseci što je evropski rezultat, na koronarografiju, ugradnju stenta čekalo se devet meseci a sada se čeka tri meseca.

- Oni koji dođu kao akutni bolesnici dobiju ugradnju stenta odmah. Primili smo tri radiologa, sedam radioloških tehničara i smanjili smo za dva meseca vreme cekanja na magnetnu rezonancu, a mesečno skidamo po 600 bolesnika sa lista čekanja - kaže Ašanin.

Državni sekretar mministarstva zdravlje Berislav Vekić rekao je da je strateška ideja i cilj Ministarstva zdravlja bio smanjenje lista čekanja i da je tome doprinela implplementacija IZIS-a.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- Obezbeđeni termini biće dovoljni za fuinkcionisanje i pregled svih naših pacijenata iz cele Srbije - rekao je Vekić.

On je apelovao na pacijente koji ne mogu da dođu kod lekara u zakazani termin da ih odjave, kako bi ti termini bili blagovremeno popunjeni drugim pacijentima.

- Svedoci smo da negde između 15 i 20 odsto imamo fluktuaciju neodjavljenih termina - naglasio je državni sekretar.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA