Misterija nestanka kineskog milijardera: Tajkuna niko nije video od petka, pojavile se dve poruke na sajtu i onda je ugašen! (FOTO) (VIDEO)

Misteriju je produbila i činjenica da se milijarder navodno oglasio na zvaničnoj stranici svoje kompanije rekavši da je na lečenju u inostranstvu

  • 2
Foto: cpr.cuhk.edu.hk Foto: cpr.cuhk.edu.hk

Tokom 2015. godine u Hong Kongu je nestalo čak pet prodavaca knjiga, za koje se kasnije potvrdilo da se nalaze u rukama kineskih vlasti. Sada raste zabrinutost za kineskog tajkuna koji nije viđen još od prošle nedelje. Mnogi smatraju da je Sio Kijanua doživeo sličnu sudbinu.

Bivši general KGB-a pravio "prljavi" dosije o Trampu i Putinu sa špijunima. Pronašli su ga mrtvog u automobilu! (FOTO)

Jedan sajt iz Njujorka koji izveštava o kineskoj politici objavio je da je kineski milijarder uhapšen u Hong Kongu i odveden u Kinu. Za ovaj incident su osumnjičeni kineska policija i državna bezbednost, prenosi BBC.

Sledećeg dana policija Hong Konga je dobila zahtev da istraži gde se nalazi nestali biznismen. Lokalna policija je otpočela istragu i utvrdila je da je ovaj čovek zaista u petak ušao na teritoriju Kine i da je istog dana zatvoren.

Međutim, 29. januara član porodice je kontaktirao policiju i zatražio da se istraga zatvori, jer se nestalo lice javilo i reklo da je na sigurnom.

Sio Kijanua je jedan od najbogatijih Kineza. Ovaj milijarder u srednjim četrdesetim, poznat je po tome da je kao mladić bio studentski lider na prestižnom Univerzitetu u Pekingu. Ošto je demantovao tvrdnje da se preselio u Hong Kong da bi izbegao istragu o kurupciji koju je sprovodila kineska vlada.

Poslednji put je viđen u petak u blizini hotela Four Seasons gde je navodno živeo. Misteriju je produbila i činjenica da se milijarder navodno oglasio na zvaničnoj stranici svoje kompanije rekavši da je na lečenju u inostranstvu i da je sve kako treba.

Poruka opovrgava navode policije Hong Konga da se milijarder vratio u Kinu.

Foto: Tanjug/AP/Next Magazine Foto: Tanjug/AP/Next Magazine

Njegova kompanija je utorak objavila na sajtu da je Sio Kijanua dobro i da nije otet. Navodi se i još da je rođen u Kini, da je državljanin Kanade nastanjen u Hong Kongu i da uživa pravnu zaštitu obe strane. Obećavaju da će uskoro završiti svoje lečenje i obratiti se medijima. Ubrzo su obe poruke kompanije izbrisane, a sajt je ugašen.

Mnogo je pitanja bez odgovora, a kruže glasine da je njegov nestanak imao veze sa kineskom kampanjom za borbu protiv korupcije.

Međutim, postoje i oni koji tvrde da je bio blizak sa frakcijom koja je bila otvoreno protiv predsedika Kine Si Đipinga.

Ako je zaista otet iz Hong Konga to je onda kršenje politike "jedna zemlja, dva sistema", koji treba da bude na snazi do 2047. godine.

Policija Hong Konga ističe da oni nastavljaju istagu uprkost drugačijim zatevima članova porodice.

Foto: Tanjug/AP/Next Magazine Foto: Tanjug/AP/Next Magazine

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA