≫ 

Digla se panika u Kačarevu zbog mogućeg zračenja, ali fizičari kažu: Stanovništvo bezbedno

Merenja su pokazala da vrednosti odgovaraju nivou prirodng zračenja

  • 1

Agencija za zaštitu od jonizirajućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije saopštila je danas da je nakon izvršenih merenja utvdila da nema povišenog nivoa jonizirajućeg zračenja u okolini kasarne u Kačarevu, te da stanovništvo i životna sredina u tom kraju nisu ugroženi.

STRAVIČNE POSLEDICE FUKUŠIME: Čak 131 dete izloženo radijaciji ima rak štitne žlezde!

MORATE DA ZNATE: Evo kako da odredite koliko je UV zračenje POMOĆU SOPSTVENE SENKE

U saopštenju se napominje da su merenja danas na terenu izvršile Inspekcija te Agencije i ovlašćena laboratorija INN "Vinča", a povodom informacija u medijima da su građani u okolini kasarne izloženi povišenom nivou jonizirajućeg zračenja i sumnji da se u kasarni nalazi radioaktivni materijal.

Merenja obavljena u neposrednoj okolini kasarne u Kačarevu pokazala su da su se vrednosti ambijentalnog ekvivalenta doze zračenja kretale u intervalu od 65 nSv/h do 100 nS/v, što kako je ukazano, odgovara nivou prirodnog zračenja.

Srednje godišnje vrednosti jačine ambijentalnog ekvivalenta doze gama zračenja u vazduhu na teritoriji Republike Srbije iznosile su u 2015. godini od 93 nSv/h u Beogradu do 136 nSv/h u Vranju, napominje se u saopštenju Agencije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • micko

    4. februar 2017 | 07:13

    Jeste radijacija ali od silne slanine i suvog mesa koje ce se uskoro moci kupiti na slaninijadi:-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA