Ako Islamsku državu proteraju sa Bliskog istoka, premestiće glavnu bazu u ovaj deo Srbije!

"Islamistička infrastruktura na Balkanu postoji već trideset godina"

  • 27

Islamističke militantne grupe najverovatnije će novu bazu premestiti u Evropu ukoliko Amerika i Ruija zajednički uspeju da ih proteraju sa Bliskog istoka, ocenjuju stručnjaci.

"Srbi ovo ne smeju da zaborave": Republika Srpska obeležila 75 godina od ustaškog pokolja u Drakuliću

Posebno su region Balkana i Bosne i Hercegovine markirani kao "idealno poslednje utočište" za sunitske frakcije islamista, smatra politički aktivista Dževad Galijašević.

Galijašević je ocenio da će BiH, koje su omeđene Hrvatskom kao "letnjim rajem", zatim Srbijom i Crnom Gorom, u kojima ima dosta muslimanskog stanovništa, biti plodno tlo da džihadiste da nastave da šire svoju ideologiju.

- Islamistička infrastruktura ovde postoji već trideset godina. Nema prepreka koje bi ih sprečile da se ovde ukotve i šire. Ovde je pogodno tlo i za propagandu i za finansijsku podršku jer oružje može da se kupi na svakom koraku, a neki teroristi čak imaju i svoje banke - rekao je Galijašević Sputnjiku.

Foto: Profimedia/Abaca Foto: Profimedia/Abaca

Bivši predsednik Foruma za terorizam i tranziciju bezbednosti, Milan Pašanski takođe se složio sa činjenicom da bi ili Bosna, u kojoj muslimani čine većinu stanovnika (3,5 miliona), ili pak Kosovo ili Sandžak, mogli da budu džihadističke nove baze na Balkanu.

Upravo hapšenje bosanskog radikaliste Nedžada Balkana u Austriji, kaže Pašanski, pokazuje da i Evropa balkanski region smatra vrućom tačkom odakle preko migrantskih ruta moglu stići novi ispamisti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milojko

    6. februar 2017 | 14:35

    Pa Srbi uporno govore da je Bih leglo terorista ali niko iz Eu i okoline ne cuje ovi iz Eu kazu da je glavna prijetnja Putin a ne teroristi pa vidjecemo

  • BALKANSKI SPIJUN

    6. februar 2017 | 16:37

    Svako selo treba da ima farmu svinja na ulazu.. i na granice staviti da prasad njuse drogu i vise nijedan nece doci

  • Radee

    6. februar 2017 | 16:19

    Kakve gluposti od "stručnjaka"! "...u Bosni živi 3,5 miliona muslimana..."!? Ukupan broj stanovnika u BiH je malo više od 3,5 miliona od čega oko 50% Muslimana, oko 31% Srba, oko 15% Hrvata i ostali.Znači, prostom računicom u Bih živi oko 1,5 miliona Muslimana. Šta ovaj nadri stručnjak želi da nam kaže, nije mi jasno!? Ovaj broj je apsolutno nebitan da bi poremetio stanje na Balkanu, Evropi ili u svijetu i bez obzira koliko bi ekstremista došlo sa strane. Ne zaboravite da su u BiH Muslimani (bar polovina) evropski vaspitani i orijentisani, koji se takođe gnušaju i ne prihvataju nikakav ekstremizam pa makar dolazio i iz njihove vjere. Naravoučenije: gospodine "stručnjak, ne zakuvavajte i ne plašite ovaj namučeni narod, ima nas još normalnih"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA