Najluđa priča devedesetih: Ljuba Zemunac terao robijaše da mu žvaću hleb da od njih napravi šahovske figure (FOTO)

Kada su vođe podzemlja bile u zatvoru, svi ostali zatvorenici bili su njihovi podanici, a čuvari su često služili kao šverceri

  • 41
ljuba zemunac,Đorđe Božović Giška, Željko Raznatović Arkan, zatvor Foto: Milena Đorđević, Arhivska fotografija,Youtube/RUDAR 7, Profimedia/Corbis VII

Kriminal je devedesetih menjao Srbiju. Zemlja je bila ta koja se prilagođavala podzemlju na svim nivoima, čak i kad bi žestoki momci dozvolili da budu pritvoreni. Zatvorske sobe prilagođavane su njihovim potrebama, kao i ostali zatvorenici. Ni danas se nije mnogo toga promenilo.

Tajno Kneletovo proročanstvo: Ono što je rekao pre 24 godine, danas se, nažalost, ostvaruje

Vođe srpskog podzemlja overile su većinu evropskih zatvora, ali su svoju snagu najbolje iskazivali u Centralnom zatvoru u Beogradu. Najsuroviji i najnepokorniji stanovnik CZ-a bio je Ljuba Zemunac, koji je terorisao sve.

Uterivao je red, strogu disciplinu i tražio gluvi mir dok on spava. Ko nije voleo gimnastiku ili boks, dobijao je batine od njega. Toliko je terorisao sve da je naterao 20 zatvorenika da 30 dana žvaću hleb od kog je on vajao šahovske figure.

Ta šahovska garnitura je pravo umetničko delo kojem su se divile strane delegacije kada su posećivale CZ. I danas se nalazi u Muzeju beogradskog zatvora.

Sušta suprotnost njemu bio je Đorđe Božović Giška, koji je u zatvorima držao predavanja zatvorenicima i učio ih jezicima koje je i sam perfektno govorio. Međutim, i on je uživao velike privilegije, o čemu svedoči fotografija sa proslave njegovog rođendana u italijanskom zatvoru.

Na proslavi je i njegov cimer Novopazarac, soba je ukrašena, a Giška im sipa šampanjac. Bio je poznat po tome što nije imao običaj da se dugo zadržava iza rešetaka i još poznatiji po spektakularnim bekstvima, upravo iz italijanskih zatvora.

Što je zatvor bio ozloglašeniji i teži za bekstvo, to je više uživao u izazovu da pobegne "kao ptičica i odleti daleko".

Stanovnik Centralnog zatvora jedno vreme bio je i Željko Ražnatović Arkan kome su čuvari morali da prošvercuju pečeno prase za rođendan.

Foto: Profimedia/Corbis VII, Milena Đorđević Foto: Profimedia/Corbis VII, Milena Đorđević

Svi oni davali su zlato za cigarete, vruću kafu, hranu i tranzistore.

Iako su devedesete davno prošle, malo toga se promenilo. Jedina novina u odnosu prema poznatim kriminalcima u "kazamatu" je što su njihove privilegije evoluirale, pa se sada iz zatvora uključuju direktno u rijaliti programe i prepucavaju se međusobno.

Tako su se Kristijan Golubović i Aleksandar Čabarkapa uključuli u rijaliti "Parovi" i međusobno se prepucavali. Poznato je, takođe, da je upravo Golubović pre ulaska u drugi rijaliti "Farma", bio osuđen, ali se sa hapšenjem čekalo dok nije napustio "Farmu".

(J. S)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vasa paris

    10. februar 2017 | 22:12

    Sve budala do budale

  • Zoran

    11. februar 2017 | 00:44

    Da li smo mi iole normalni da ovakvim vestima godinama posvecujemo toliko medijskog prostora.Oni su bili i ostali ono sto Srbiju vraca u srednji vek, ubice, psihopate i silovateljl.Da li iko u ovoj jadnoj zemlji zna koga je Ljuba najvise reketirao u Ofenbahu.Sramota je da ovaj olos bude simbol Srbije.

  • @@@

    10. februar 2017 | 23:51

    Klosar do klosara

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA