≫ 

Kroz ovaj pakao prolazi 200 miliona devojčica, a sete ih se samo na ovaj dan: Seku im genitalije i muče ih, a onda im na rane stavljaju prašinu (FOTO) (VIDEO)

Koji god da su motivi obrezivanja, ovaj čin sakaćenja je nasilje nad ženama i devojčicama

  • 8

Bahati je bila stara 10 godina kada joj je rečeno da se "pripremi da postane prava Masai žena". Znala je šta to znači, njenoj sestri su rekli istu stvar kada je napunila 10 godina. "Isekli su je i naterali da se uda mesec dana kasnije. Počela sam da plačem. Bio me je strah", prisestila se Bahati.

LETO JE U JEKU, KAO I PATNJA OVIH DEVOJČICA: Ono što one preživljavaju, ravno je UŽASU (FOTO) (VIDEO)

Ovo su reči dvanaestogodišnje devojčice iz Tanzanije, koja je opisala svoje iskustvo genitalnog obrezivanja od pre dve godine. Istraživačima Hjuman rajts voča rekla je da je baka naterala da napusti školu kako bi išla na obrezivanje i spremila se za brak.

Najmanje 200 miliona devojčica i žena danas prošlo je obrezivanje, većina njih je iz Afrike. U Somaliji i Gvineji skoro sve devojke su prošle kroz sakaćenje, dok je oko 80 odsto njih u Džibutiju, Sijera Leonu, Maliju, Egiptu, Sudanu i Eritreji doživelo istu sudbinu.

6. februara je Međunarodni dan nulte tolerancije za genitalno sakaćenje žena. Ovogodišnja tema cilja na Afriku posebno, sa ambicijom da se okonča obrezivanje do 2030. godine.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Obrezivanje je na neki način za ove devojčice brutalan obred zrelosti. Kroz takav horor prolaze devojčice stare tek 9 do 12 godina, a način na koji osakaćuju njihove genitalije, sve je samo ne higijenski i bezbolan.

Najčešće se kod devojčica odstranjuje deo klitorisa, a u nekim slučajevima i ceo klitoris. Onim sretnijima obrezivanje obavi lekar.

Ostale devojčice trpe nesnosne bolove, budući da ih se reže s različitim noževima i oštricama, a proceduru obavlja medicinski neškolovana babica koja obično na ranu stavlja prašinu kako bi zaustavila krvarenje.

Ceo proces devojčice prolaze kako tokom puberteta ne bi postale "uzbuđene", a obrezivanje se smatra načinom pročišćavanja ženske dece. Taj se događaj slavi, razmenjuju se pokloni, a onome ko prigovori ovakvom načinu ophođenja s ženskom decom, pripisuje se kršenje religijskih uverenja i socijalne norme.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Iako se gotovo jedan vek radi na tome da se ovakva praksa eliminiše, iako se smatra i kršenjem ljudskih prava, ona uporno opstaje, a kao glavni razlog za to se navodi “društvena prihvaćenost” obrezane žene, ističe stručnjak UNICEF-a Klaudija Kapa.

Koji god da su motivi obrezivanja, ovaj čin sakaćenja je nasilje nad ženama i devojčicama.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA