≫ 

Šef CIA-e u poseti Turskoj: Razgovori o Gulenu, Kurdima i merama bezbednosti

Turska je, kao članica NATO-a koja se graniči sa Sirijom, Irakom i Iranom, moćni igrač u regionu, ali su Erdoganovi odnosi sa bivšim predsednikom SAD Barakom Obamom, kao i sa Zapadnom Evropom, povremeno bili zategnuti

  • 2

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Majk Pompeo posetiće Tursku danas, nakon što je to dogovoreno u telefonskom razgovoru predsednika SAD i Turske u utorak uveče, a tokom njegove posete planirani su razgovori o bezbednosnim pitanjima, najavili su danas turski zvaničnici.

NASTAVLJA SE ČISTKA U TURSKOJ: Otpušteno 4.464 službenika

Jedna od tema razgovora Majka Pompea sa turskim sagovornicima biće borba Turske protiv pokreta na čijem je čelu turski sveštenik Fetulah Gulen koji živi u SAD, a koga Ankara optužuje da je organizovao neuspeli puč u Turskoj u julu 2016, prenosi AP.

Turski zvaničnici navode da će se razgovori sa šefom CIA-e odnositi i na pitanje sirijskih kurdskih boraca koje Ankara smatra teroristima zbog njihove povezanosti s kurdskim pobunjenicima čija je partija zabranjena u Turskoj. Turska traži da SAD izruče Gulena i da Vašington prestane da podržava sirijske kurdske grupe, podseća američka agencija.

Prema rečima zvaničnika iz kabineta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, čija imena nisu navedena zbog vladinih propisa, Pompeova poseta je dogovorena tokom 45-minutnog telefonskog razgovora između Erdogana i američkog predsednika Donalda Trampa u utorak uveče. Tramp je u razgovoru sa Erdoganom poručio da SAD podržavaju Tursku "kao strateškog partnera i saveznika u NATO-u", saopštili su kabineti dva lidera.

Tramp je u razgovoru s Erdoganom govorio i o "zajedničkoj posvećenosti dve zemlje borbi protiv terorizma u svim oblicima" i pozdravio doprinose Turske borbi protiv Islamske države, navodi se u saopštenju Bele kuće. Dva lidera su istakla da su Turska i SAD prijatelji i saveznici, saopštio je Erdoganov kabinet, preneo je Rojters.

Turska je, kao članica NATO-a koja se graniči sa Sirijom, Irakom i Iranom, moćni igrač u regionu, ali su Erdoganovi odnosi sa bivšim predsednikom SAD Barakom Obamom, kao i sa Zapadnom Evropom, povremeno bili zategnuti, podseća britanska agencija.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA