≫ 

Koja su prava muškaraca u Srbiji kad im je žena na trudničkom ili porodiljskom?

Svaki muškarac u Srbiji može da uzme sedam dana bolovanja, radi nege supruge, a tih sedam dana može da se produži za još toliko ukoliko lekarska komisija odobri

  • 3

Muškarci, nema, vrdanja! Možete na bolovanje kako biste pomogli trudnoj ili ženi koja se tek porodila, eventualno razbolela.

Zašto trudnicama u Srbiji daju otkaze? Država ih plaća, ne koštaju ništa poslodavce!

LAŽNO BOLOVANJE: Evo čime se sve služe ljudi da bi dobili slobodne dane

Svaki muškarac u Srbiji, naime, može da uzme sedam dana bolovanja radi nege supruge, a tih sedam dana može da se produži za još toliko ukoliko lekarska komisija odobri.

Ovu mogućnost pruža Zakon o zdravstvenom osiguranju, koji kao razlog privremene sprečenosti za rad prepoznaje i negu bolesnog člana uže porodice. To znači da osim zbog dece, supružnici mogu na bolovanje i jedan zbog drugog. Ovu mogućnost, međutim, koristi tek nekolicina osiguranika.

Foto - Ilutstracija: Profimedia, Wavebreak Foto - Ilutstracija: Profimedia, Wavebreak

Podaci Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje govore da je prošle godine bolovanje zbog užeg člana porodice otvorilo 2.513 osiguranika.

Od ukupnog broja privremeno sprečenih za rad u 2016. godini njih 0,86 odsto - 2.513, bilo je privremeno sprečeno za rad zbog nege člana uže porodice. Nemamo, nažalost, podatak koliko je njih uzelo bolovanje zbog nege supružnika - kažu za Telegraf.rs u RFZO i preciziraju:

- Privremena sprečenost za rad zbog nege člana uže porodice podrazumeva odsustvovanje sa rada zbog nege deteta i nege supružnika, kao članova uže porodice. Prvih 15, odnosno sedam dana je u nadležnosti izabranog lekara a po oceni lekarske komisije može se produžiti još 15 dana za negu deteta mlađeg od sedam godina, odnosno još sedam dana za negu supružnika. 

Foto: flickr/Kit4na Foto: flickr/Kit4na

U Fondu zadravstva dodaju da muž ima pravo na bolovanje zbog bolesti ili povrede, na osnovu mišljenja izabranog lekara, bez obzira na to da li je i supruga sprečena za rad ili ne.

- Privremena sprečenost za rad zbog bolesti supružnika može se utvrditi za sva oboljenja za koja je po mišljenju izabranog lekara osiguranoj osobi potrebna nega - rečeno nam je u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA