≫ 

Hrvatsku trese afera "Dnevnica", uhapšen bivši Milanovićev saradnik (FOTO) (VIDEO)

Iz državne kase isplaćeno oko 41.400 evra za inostrane dnevnice

  • 4

Bivši šef kabineta Zorana Milanovića, Tomislav Sauh, uhapšen je danas, ubrzo nakon što mu je Sabor ukinuo poslanički imunitet zbog afere "Dnevnice", javili su hrvatski mediji.

OTKRIVENI CRVENI DOSIJEI: U arhivi Udbe 90.000 dosijea članova HDZ-a, Tuđman naredio da se neki unište

Advokat Aleksandra Horvat izjavila je za N1 da se njen klijent ne oseća krivim i da joj je rekao da nema šta da krije. Prethodno su poslanici Sauhi ukinuli imunitet glasanjem - 135 za i jedan protiv.

Sauhovo hapšenje prokomentarisao je i sam Milanović rekavši da je šokiran celim slučajem ali da nema nikakva saznanja o tome, te da misli da je njegov bivši saradnik politički i moralno odgovoran, ali pravno ne.

- Sauh je bio kao ministar. Ne želim da mu otežavam situaciju, ali to nije bila moja odgovornost. To je kao resor, on je vodio svoj resor, jedino mogu reći da sam besan trenutno, jer verujem da je Sauh bio lojalan saradnik, a verujem i državnim institucijama koje su ga uhapsile - rekao je Milanović novinarima.

Printksin: Youtube/  Al Jazeera Balkans Printksin: Youtube/Al Jazeera Balkans

Na pitanje novinara da li je on čist u čitavom slučaju, odgovorio je: "Ne možete me to pitati, pa nismo na narodnom sudu 1945. godine".

Milanović je naveo da se sa Sauhom čuo zadnji put u četvrtak, koji mu je tada rekao da nije kriv, kao i da mu je delovao "potreseno i slomljeno". Ukoliko se dokaže da je kriv, kaže Milanović, to će biti ozbiljno krivično delo, jer je reč o proneveri para iz državne blagajne.

Afera "Dnevnice" je inače eskalirala prošle nedelje kad je Državna revizija u kancelariji bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića otkrila sumnjive isplate, a prema nalazu za 2015. godinu, iz kancelarije, trojici njegovih specijalnih savetnika - Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldštajnu, isplaćeno oko 41.400 evra za inostrane dnevnice. Dvojici savetnika isplaćeno je po 186 dnevnica, a trećem 160.

Radi se o više od 500 dnevnica, a uz putne naloge nije priložen izveštaj s puta niti druga verodostojna dokumentacija koja bi potvrdila da je putovanje obavljeno.

Iz toga proizilazi da je svaki od njih a službenom putu boravio skoro pola godine, a sva putovanja su, međutim, trajala između 9 i 12 dana, objavljeno je u Dnevniku HRT-a.

Putne naloge i dnevnice odobravo je tadašnji šef premijerove kancelarije Tomislav Sauh, koji tvrdi da nije potpisivao nikakve dnevnice savetnicima.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Revizor

    10. februar 2017 | 16:37

    Kada ce kod nas da krenu ? U pitanju su milioni evra, a ne desetine kao u "susjeda". Samo treba procesljati !!!

  • Kiza

    10. februar 2017 | 18:02

    Nema vece muke nego da se vidi komsijina muka a svoju niko nevidi

  • Goran

    10. februar 2017 | 16:30

    A gospodin ler gas?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA